Da li se otvorilo tržište junećeg mesa?

junad

Veliki proizvođači junadi čekaju izvoz – mali prodaju do 2,30 evra/kg.

Proteklih dana, iako su bili praznici, tekla je manja prodaja junadi.

Veliki proizvođači i dalje odbijaju niske cene, a manji sa 2-3 komada ne mogu čekati, pa su utovljenu junad prodavali po 2,15 – 2,30 evra/kg.

Nakupci su nezadovoljni što Proizvodna grupa, u okviru Udruženja „Agroprofit”, informiše tovljače o kretanju cena i zbog preporuke da se sačeka na otvaranje linija klanja za izvoz mesa ili žive junadi.

Kupci iz Novog Pazara i Tutina juče su otvoreno priznali da su počeli da plaćaju junad 2,30 evra/kg, uz momentalnu isplatu i obezbeđuju potvrdu o izvozu, što farmeru donosi još 15.000 dinara po grlu.

Trenutno kupci se ljute što u ponudi imaju 2-5 komada junadi, pa kamionski utovar popunjuju na 5-6 farmi, jer gazde većih tovilišta neće da prodaju junad ispod 2,30 evra.

Kupci čija roba završava u Albaniji, Crnoj Gori i posredno u Hrvatskoj kažu da imaju problema sa naplatom isporuke, a da „novu utakmicu” čekaju kada se otvori veći izvoz i zbog toga tvrde da će junad biti i skuplja.

U evidenciji Proizvodne grupe uzgajivača tovne junadi, danas je za momentalnu isporuku pripremljeno više od 2.300 grla, sa farmerima koji nude 20-100 komada, ali ima i onih sa 10 komada u slobodnom tovu.

U Proizvodnoj grupi i dalje tvrde da u ovoj sezoni ne treba očekivati cenu žive vage junadi veću od 2,30-2,50 evra/kg.

Takođe, oni poručuju da će se već posle žetve osetiti nestašica teladi, ali da ne treba uvoziti mladu telad bez razlike na cenu u Rumuniji.

Među odgajivačima tovnih rasa u Vojvodini i dalje je glavna tema uginuće teladi uvezene iz Rumunije i najavljeni izvoz u Kinu, Liban i Tursku.

Izložba na Poljoprivrednom sajmu

Udruženje „Agroprofit” dobilo je podršku od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za izlaganje tovnih rasa na predstojećem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Tako će posetioci imati mogućnost da nakon pola veka na ovoj priredbi vide limuzinsku rasu, šarole, angusa i belgijsko plavo goveče.

Samo uvoz

Za vreme praznika članovi Proizvodne grupe za tovno govedarstvo obišli su stočare u Hrvatskoj, Mađarskoj i Francuskoj. Tako će uslediti novi uvoz grla u čistoj rasi, jer kod nas te robe nema.

Prijave za Proizvodnu grupu

Tovljači i odgajivači tovnih rasa mogu pristupiti Proizvodnoj grupi prijavom na telefon 021/422-713 i 065/677-5937.

Izvor: agroservis.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?