Cena prasadi "otišla do neba" – povećan i uvoz

prasici u oboru

Da li će izvoz mesa u Kinu stabilizovati naše svinjarstvo?

Ponuda prasadi za domaće, srednje i veće farme već dve godine je ispod realnih potreba, jer se smanjio broj proizvođača ovog tovnog podmlatka.

Prema analizi koju je, ne tako davno, saopštio prof. dr Ivan Radović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ponuda prasadi i tržište mogla bi biti stabilizovana tek u oktobru ove godine, piše agroservis.rs.

Međutim, tu procenu može da ospori opredelenje tovljača za izvoz u Narodnu Republiku Kinu i da se ubrza punjenje obora, iako se još ne zna cena pomenutog izvoza i količina, kao i ko je izvoznik.

Kolika je potražnja za prasadi potvrđuje i uvoz, koji i nije jeftin. Prase kupljeno u Evropi (25 kg) naši farmeri plaćaju od 80 do 95 evra, a prošle godine moglo se kupiti za 48 do 60 evra.

Kvalitetni odgajivači u Srbiji prasad prodaju po ceni 350-380 din/kg, što sa PDV-om iznosi oko 400 din/kg. Za ovu cenu tovljači imaju komentar da je „otišla do neba”, a neki od njihovih kolega uvoze još skuplju prasad iz EU.

Naš saradnik je na granici iz Hrvatske u Srbiju (prelaz u Batrovcima) video više kamiona natovarenih prasićima koji su namenjeni farmerima u Sremu.

Zoran Erić, predsednik Udruženja stočara Mačve i Srema, za „AgroServis plus”, kaže da u tovu svinja i pored postignutog ugovora za izvoz mesa u Narodnu Republiku Kinu ništa još nije sigurno.

  • Dobro nam je došao ovaj aranžman, da vidimo gde smo i šta možemo. Prvo valja znati da sa aktuelnom cenom prasadi (400 din/kg) utovljene svinje ne mogu biti jeftinije od 180-190 din/kg žive vage, a danas je ta cena od 160-165 din/kg. Dakle, u samom startu farmer mora znati da ga čeka rizik. Niko nije spreman da izgubi na tovu 30-40 din/kg žive vage. Kada sve saberemo, fale nam dugoročni ugovori sa poznatom otkupnom cenom i postavljenim uslovima za kvalitet – kaže Erić.

Odgajivači svinja ovih dana dobili su ponude od više fabrika stočne hrane, koji im nude aranžman za kooperaciju koja obuhvata davanje prasadi i hrane, ali i preuzimanje tovljenika.

Među poljoprivrednicima najviše pažnje privlači ponuda Delta agrara, koji za kooperante ima prasad visoke produktivnosti i kvalitetnu hranu.

Izvor: agroservis.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede