Cena mleka šest godina ista. Ugrožen opstanak stočara

ukinuti prelevmane za mleko

Cena mleka je 56,60 dinara, a prosečna otkupna je oko 30 dinara. Za proizvođače stanje je neizdrživo. Sutra radni sastanak. Pozvani i predstavnici vlasti i institucija.

Proizvođači mleka su finansijski propali jer otkupljivači šest godina isplaćuju istu otkupnu cenu mleka, izjavila je redsednik Saveza udruženja odgajivača goveda u Srbiji Sanja Bugarski.

Proizvođačka cena litra mleka 56,60 dinara, a prosečna otkupna je oko 30 dinara, izjavila je Bugarski za agenciju Beta.

„Zadužili smo se kreditima u nadi da ćemo postići neki dogovor sa otkupljivačima o povećanju otkupne cene mleka, ali nismo naišli na razumevanje“, rekla je Bugarski.

Ona je dodala da je dodatni udar na proizvođače mleka poskupljenje žitarica i uljarica od 50% do 80%.

Bugarski kaže da proizvođači od države dobijaju premiju od sedam dinara po litru desetak godina i da bi taj novac trebalo da se koristi za obnovu opreme koja se amortizuje.

Proizvođači mleka su iscrpeli sve zalihe da bi spasli proizvodnju, rekla je Bugarski.

„Sada ostaje kao jedina mogućnost da država propiše minimalnu cenu za otkupljivače ili da sačekamo sudske izvršitelje“, izjavila je Bugarski.

Ona je istakla da je proizvođače u težak položaj doveo i „ogroman uvoz mlečnih proizvoda čiji kvalitet treba ispitati“.

Radni sastanak zakazan za sutra

U obaveštenju udruženja se navodi da će se sutra na Novosadskom sajmu održati radni sastanak proizvođača mleka zbog niske cene sirovog mleka.

Na sastanak su pozvali premijerku, ministra finansija, pravde, trgovine i poljoprivrede, kao i predsednika Privredne komore Srbije kako bi pronašli održivo rešenje za mlečno govedarstvo u Srbiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?