Broj hranjenja goveda

broj hranjenja

Broj hranjenja goveda, kao i odabrani način hranjenja, zavise od kategorija životinja. Važna organizaciona mera u procesu ishrane goveda. 

Kako organizovati broj hranjenja goveda a da pozitivne efekte oseti životinja i u krajnjem rezultatu odgajivač? Prenosimo savete Nebojše Brajovića, savetodavca za stočarstvo.

Način i broj hranjenja goveda

Ishrana teladi

U ishrani teladi poželjno je da se novorođena telad prvih 3-5 dana života napajaju 4-5 puta na dan sa malim količinama mleka od 0,5-1 litra. Narednih nedelju dana napajanje se obavlja 3 puta na dan sa oko 2 litra tečne hrane po napajanju, a zatim se količina mleka povećava na 3 litra po hranjenju a napajanje vrši 2 puta dnevno. Posle 45. dana moguće je preći na jednokratno napajanje a u uzrastu od 60 dana se može prestati sa napajanjem.

broj hranjenja goveda

Broj hranjenja krava

Ishrana drugih kategorija goveda u oba sistema gajenja (slobodni- vezani) i oba načina ishrane (ograničeno i po volji), najčešće se obavlja 2-3 puta u toku dana. Brajović ističe da je kod krava broj hranjenja uglavnom uslovljen brojem muža.

Ukoliko se krave muzu tri puta dnevno tada se toliko puta i hrane, odnosno pri dvokratnoj muži se dva puta i hrane- jednom ujutro a jednom uveče ograničenim količinama hrane ili količinama koje obezbeđuju konzumiranje po volji.

U uslovima ishrane po volji hrana se dotura i stavlja u jasla 2-3 puta u toku dana pazeći pri tome da pri ponovnom hranjenju preostane oko 10% date hrane, što istovremeno predstavlja potvrdu da su krave ili druge kategorije goveda bile u mogućnosti da konzumiraju hranu po volji. Goveda u uslovima ishrane po volji hranu uzimaju 5-8 puta u toku dana i konzumiraju za oko 10-15 % više hrane nego kada se hrane samo dva puta dnevno.

Davanje koncentrata kravama muzarama, korisno je da se obavlja u više navrata tokom dana. Takvim postupkom obezbeđuje se povoljan tok fermentativnih procesa u buragu, konzumiranje veće količine ukupne hrane i dobijanje visoke proizvodnje mleka sa zadovoljavajućim % mlečne masti.

Osvetljavanje štale ili hranilišta van staje noću, u uslovima ishrane po volji, povoljno deluje na konzumiranje hrane. Krave u takvim uslovima konzumiraju za oko 10-12% više hrane nego kada su noću u mraku, napominje savetodavac PSSS Brajović.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede