Bolest plavog jezika u opštini Bajina Bašta

ovce na pasnjaku
Obzirom na pojavu zarazne bolesti plavi jezik, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine donela je rešenje.

Rešenjem se područje u poluprečniku od najmanje 100 km od žarišta u naseljnim mestima: Obajgora, Pilica, Jagoštica, Višesava, Jakalj, Cerje, Rogačica, Zaglavak, Zlodol, Jelovik, Kostojevići, Zarožje, Crvica, Ovčinja, Zaovine, Solotuša, Bačevci i Dobrotin u opštini Bajina Bašta proglašava zaraženim od zarazne bolesti plavi jezik, a područje u poluprečniku od 50 km od granice zaraženog područja, na kojem nije sprovođena vakcinacija, proglašava se ugroženim od zarazne bolesti plavi jezik.         

Nadležne veterinarske službe sprovodiće mere radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti plavog jezika. Sredstva za sprovođenje navedenih mera na gazdinstvima koja su proglašena zaraženim od bolesti plavog jezika, obezbeđena su u budžetu Republike Srbije.

Uprava za veterinu formirala je Nacionalni krizni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti plavog jezika.

Bolest plavog jezika je infektivna, virusna, bolest ovaca od koje mogu da obole i goveda i koze. Prenose je insekti (komarac, obad, muva) i ne spada u zoonoze, tj. nije zarazna za čoveka.

Šta je bolest plavog jezika?

Bolest plavog jezika se javlja najčešće sporadično i sezonski. Izvori zaraze su najčešće obolele ovce, zatim goveda i koze. U prenošenju zaraze glavnu ulogu imaju komarci u kojima se virus i umnožava.  
Inkubacija iznosi 2-7 dana.
plavi-jezik

Simptomi bolesti plavog jezika

Prvi simptom je povišena temperatura koja iznosi 41-42C i na tom nivou se zadržava i do 7 dana. Zatim se javlja hiperemija usne i nosne sluzokože sa pojačanom salivacijom i iscetkom iz nosa. Nosni iscedak je prvo serozan(žućkast)pa čak i sa primesama krvi. Na usnama, jeziku i podviličnoj regiji pojavljuje se edem. Otok jezika može biti jako izražen, tako da viri iz usta, a boja mu je tamno plava. Pri ovome epitel jezika može biti oljušten, kao i sluzokoža usta zbog čega se javlja i krvarenje. U nekim slučajevima javlja se i proliv sa primesama krvi, što je vrlo nepovoljan prognostički znak. 

Vuna opada u pramenovima.

Ukoliko su ovi simptomi prisutni kod ovaca, vlasnik životinja obavezno treba da o tome obavestiti nadležnog veterinara, jer se bolest vrlo brzo može proširiti i na ostale životinje u stadu kao i na stada u okruženju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?