traktor seje kukuruz

Zlatna kiša za kukuruz i šećernu repu

Kiša koja sve češće pada u celoj zemlji dobro je došla posejanim usevima – kukuruzu, soji, suncokretu, a posebno šećernoj repi, tvrde stručnjaci i ohrabruju ratare koji misle da ovo vreme nije korisno za posejane useve.

traktor seje kukuruz

Za početak setve kukuruza stručnjaci su zbog manje vlage u zemljištu i očekujućih padavina preporučili setvu već od početka marta. Koliko je ratara poslušalo ove savete teško je reći, ali se sa sigurnošću zna da su svi koji su poranili sa setvom i sa većim razmakom biljaka u redu učinili dobar potez.

Najviše površina zauzeće kukuruz od 900.000 do 1.100.000 hektara.

Prof. dr Branko Marinković, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, za „AgroServis” kaže:

– Svi koji su nas poslušali da ranije seju kukuruz neka za uskršnje praznike popiju piće i nakrive šešir – ova kiša je dobro došla jer je kukuruz posejan u topliju zemlju (12°-15°) pre 7-10 dana i dobro klija – kaže ovaj ekspert.

Dr Marinković još dodaje:

– Da smo zrno stavili u vlažnu oranicu i da padnu obimne kiše uz hladnoću, moglo bi biti problema. To u ovoj sezoni nije slučaj, a kukuruz još nije izrastao i nema tri do pet listova da bi mu duži period i kiše i niže temperature ometali razvoj. Dolaze nam topliji dani i povremene kiše, pa će probleme imati oni koji su čekali uobičajene rokove za početak setve. Može se dogoditi da se setva kukuruza ne završi na vreme – već krajem maja. To su svi mogli da izbegnu.

Ovaj stručnjak još tvrdi da se šećerna repa odlično razvija, da ima dovoljno vlage i da su ratari odlično pripremili seme za setvu i da mogu očekivati ravnomeran razvoj korena. On dodaje da je istraživanje o ravnomernom nicanju semena pokazalo da gubici na jednom korenu mogu biti od 800 do 1.260 grama, ako nicanje nije valjano.

Stariji ratari ove kiše vezuju za Đurđevske, a to su, kako kažu, od pamtiveka bile i zlatne, jer su pomogle da rod na poljima bude bogatiji. Na drugoj strani čuju se tvrdnje da vlage u donjem sloju oranica još uvek nema dovoljno i da je prerano za svaku prognozu o očekujućim prinosima.

Izvor: Agroservis

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu