Uljanu repicu prihraniti i zaštiti od štetočina

uljan repica Orlovat 3

Uljane repice je svake godine sve više na našim njivama. U narednom periodu obaviti prihranu ii zaštitu od štetočina.

Pod uljanom repicom, po procenama koje je Poslovna zajednica za industrijsko bilje izdala, moglo bi biti oko 60.000 hektara, obzirom da je za tu površinu bilo semena na tržištu i svo seme je prodato.

„Tačan podatak još uvek nemamo obzirom da je bilo nekih presejavanja, da su pojedini proizvođači sejali kasno, ali procenjujemo da je uljana repica na 40.000 hektara, možda čak i na 50.000 hektara. Tačne površine znaćemo po izlasku useva iz zime. Svakako, evidentan je drastičan skok proizvodnje uljane repice, kaže za poljosfera.rs Ana Marjanović Jeromela sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada.

Sada usevi izgledaju zadovoljavajuće. Veći deo proizvodnje je opstao kod onih proizvođača koji su poštovali osnovna agrotehnička pravila.

uljana repica Melenci 3

Prihranu uljane repice obaviti nakon analize 

U narednom periodu trebalo bi uraditi prihranu uljane repice, koja je pod stresom i potrebna joj je pomoć da bi osnažena ušla u period intenzivnog prolećnog rasta.

„Sa prihranom ne treba žuriti kako ne bismo isforsirali kretanje vegetacije, a time i gubitak otpornosti biljaka. Za razliku od strnih žita kod kojih je čvor bokorenja na oko centimetar u zemlji sakriven, kod uljane repice ono je na površini. Svako kretanje vegetacije izaziva veću opasnost od izmrzavanja. U ovom momentu uljana repica ima formirane ne samo grane, već i broj cvetova, tako da samo čeka povoljne uslove kada će krenuti“, kaže Marjanović Jeromela.

Najbolje pre prihrane uraditi N-min metodu. Obično ta doza azota kreće se od 100 kg/ha do 120 kg/ha, zavisno od stanja useva i parcele.

uljan repica Orlovat 3

Obaviti i zaštitu uljane repice od štetočina

„Već krajem marta možemo krenuti u zaštitu od repičinih pipa, a početkom aprila od repičinog sjajnika. Neophodno je stalno kontaktirati stručnjake za zaštitu bilja. U narednom periodu moguća su i oštećenja od glodara. Vreme je toplo, nije bilo magle, glodari su aktivni, gladni i preživeli su u velikom broju. Uljana repica je slatka i izuzetno hranjiva i privlačna glodarima. Gubici mogu biti značajni, a po oazama i potpuni. Nikako ne rasipati mamke po parceli kako ne bi došlo do trovanja prirodnih predatora, jer su oni jedini pravi regulatori broja glodara. Proizvođači češće da obilaze parcele“, poručuje Marjanović Jeromela.

uljana repica Melenci 4

Možemo očekivati rast površina pod uljanom repicom

„Imamo dovoljno strnih žita koji su predusevi uljanoj repici. Tržište za uljanu repicu postoji. Ona se otkupi u rekordnom roku. Cena je stabilna, što je vrlo važno. Tehnološki procesi su rešeni, samo ih treba poštovati. Adekvatan sortiment je prisutan na tržištu, Znači, svi preduslovi za širenje proizvodnje su tu. Najveći deo proizvodnje se izvozi. Nema razloga da ne dođe do porasta proizvodnje uljane repice“, smatra Marjanović Jeromela.

 

Značajno povećane površine pod uljanom repicom na terenu srednjeg Banata

Prema podacima kojima raspolaže Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, na njivama u srednjem Banatu uljana repica je posejana na 3.500 ha, što predstavlja značajno povećanje, kaže za naš portal Ivana Vasilijić dipl. inženjer poljoprivrede. 

Lepo vreme, visoke temperature i dovoljno padavina tokom jeseni pogodovalo je dobrom razvoju uljane repice.

Usevi dobro izgledaju i nalaze se u fazi devet i više listova, navodi Vasilijić. Na starijem lišću koje se suši, uočeni su simptomi suve truleži. Povoljni vremenski uslovi doprineli su masovnoj pojavi korova.

uljana repica Melenci 2

Na nekim parcelama pod uljanom repicom, na starijim listovima uočeno je crvenilo, pojava antocijana. Ovo može biti posledica smena viših dnevnih temperatura i niskih noćnih ili nedostatkom hraniva.

Fotografije pripremila Ivana Vasilijić

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?