siva kukuruzna pipa

Siva kukuruzna pipa – čini štete i suncokretu, šećernoj repi, paradajzu, paprici.

 

Siva kukuruzna pipa najveće štete pričinjava kukuruzu u početku nicanja.

 

Useve uništava kada biljke izlaze iz zemlje, naročito ukoliko je suva zemlja pokrivena pokoricom pa biljke teško niču. Čini štetu i drugim biljkama: suncokretu, šećernoj repi, paradajzu, paprici.

Štete pričinjavaju odrasli insekti, od početka klijanja pa do faze 4-5 listova kukuruza.

Siva kukuruzna pipa prezimljava u zemljštai u stadijumu odraslog insekta. Iz zemljišta izlazi kad je temperatura površinskig sloja oko 10 stepeni, a to je kraj aprila i početak maja. Po izlasku iz zemljišta dolazi do parenja i odlaganja jaja. Ženka odloži oko 300 jaja, pojedinačno u zemljište, na dubinu od oko 2 cm.

Do polaganja jaja odrasle jedinke prave štete, od 10-18 časova po toplom vremenu. Štetu ne prave po hladnom i kišovitim vremenu.

Siva kukruzna pipa krije se ispod grudvica zemlje i u pukotinama tla dok ne otopli u toku dana. Štete pravi tako što izgriza vegetacijonu kupu biljke koja izlazi ispod površine zemlje. Obično se prvo pojavljuje na uvratinama parcele posejane kukuruzom.

Kako zaštiti useve?

Mere zaštite su: Primena preparata za suzbijanje zemljišnih štetočina pre setve Force, Foksim, Goldor Bait i dr. 20-30 kg /ha.

Ukoliko se prvo pojave na uvratinama, dovoljno je opraskati samo oko uvratina. Inače, ako je napad dosta jak potrebno je istretirati celu površinu insekticidima kontaktnog i digestivnog dejstva, preparate odabrati uz konsultaciju stručnog lica.

Radmila Ćalić, dipl. inž. zaštite bilja

psss.rs 

Foto: Boško Jezerkić pissrbija.com

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu