industrijska konopljaa

Povratak konoplje na naše njive

Konoplju su na ovim prostorima gajili naši preci stotinama godina pre nas i od ove „darežljive“ biljke pravili platna, papir, kanap, kuće…

 

To je biljka za koju kažu da nas je „izvukla iz posleratne bede“. Međutim, danas je na poljima, osim simboličnih par desetina hektara, nema. Agronomi često podsećaju da Srbija ima povoljne klimatske uslove i kvalitetno zemljište za proizvodnju industrijske konoplje. Da li ćemo ovu vrednu biljku vratiti na naša polja?

cvet konoplje

Udruženje proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta KONOPLJA, osnovano je pre nekoliko meseci sa ciljem da edukuje potencijalne proizvođače industrijske konoplje i pomogne im u prozvodnji i plasmanu.   

Predsednica Upravnog odbora ovog udruženja, dr Maja Timotijević, je za poljosfera.rs odgovorila na nekoliko naših pitanja o udruženju i perspektivama razvoja proizvodnje konoplje.

Koje ste još ciljeve zacrtali?

  • Cilj Udruženja proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta KONOPLJA je da obnovimo proizvodnju ove vredne biljke, povećamo konkurentnost naših poljoprivrednika, ali i zaposlimo ljude u pogonima za preradu. Naravno, ovo nije moguće uraditi samo preko udruženja. Planiramo da osnujemo Zadrugu KONOPLJA i kroz njen rad realizujemo ove ciljeve.

Postoji li ograničenje za ostvarenje ciljeva udruženja?

  • Da bi se stvari pokrenule sa „mrtve tačke“ potrebno je izvršiti neke izmene u Pravilnicima Ministarstava poljoprivrede i zdravlja. Neophodno je harmonizovati naše zakone i pravilnike sa zakonima i pravilnicima Evropske unije. Tu vidimo ulogu udruženja.

Ko su članovi udruženja?

  • Članovi udruženja su poljoprivrednici, proizvođači i potencijalni proizvođači konoplje, zatim prerađivači i oni koji hoće da uđu u taj posao, kao i druga udruženja… Obzirom da smo novoosnovano udruženje o brojevima članova ne bih govorila, ali moram napomenuti da je interesovanje veliko i proizvođača i prerađivača, ali i investitora.

Šta udruženje pruža članovima?

  • Udruženje pruža članovima pre svega: edukaciju za provođenje setve konoplje, odgoja i žetve; pomoć prilikom dobijanja dozvole za sejanje; asistenciju u nabavci semena; pomoć prilikom prerade semena, stabljike, cveta; pomoć i savetovanje za sušenje konoplje; osiguravamo plasman preko brokerske kuće za konoplju iz Londona.

Nedavno je gost udruženja bio gospodin Joe Spenser broker (trgovac) za konoplju. Kako ocenjujete njegovu posetu?

  • Gospodin Joe Spenser je član našeg udruženja i ima status Savetnika, i njegova pomoć je neprocenjiva. On je već tri puta bio u Srbiji za nepunih šest meseci i svojim znanjem, iskustvom i kontaktima doprineo da naše udruženje bude prepoznato u evropskim okvirima. Osim toga g-din Spenser je čovek koji je broker za konoplju i koji u svom adresaru ima preko 500 kontakata kupaca za ove proizvode. To je ključna prednost našeg udruženja, jer mi smo prvo obezbedili kupce, a sada organizujemo proizvodnju.

Perspektiva uzgoja konoplje na poljima u Vojvodini?

  • Vojvodina je u prošlosti proizvodila i prerađivala četvrtinu evropske konoplje. Mislim da je taj podatak dovoljan kada govorimo o potencijalima koje Vojvodina ima u pogledu setve konoplje. U međuvremenu se upotreba konoplje toliko proširila da se sada od ove biljke proizvodi preko 20.000 proizvoda. U svim privrednim granama konoplja se ili upotrebljava ili može da se upotrebi. I pri tome je ekološki pogodna, jer se prilikom uzgoja ne koriste nikakvi pesticidi, a kao priprema zemljišta za organsku proizvodnju je nezamenjiva jer čisti zemlju od korova. Izvanredna je međukultura kao biljka koja ne šteti zemljištu, čak naprotiv.

Na koji način potencijalni zainteresovani poljoprivrednici da kontaktiraju udruženje?

  • Kontakt Udruženja proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta KONOPLJA je: udruzenje.konoplja@gmail.com ili na telefon 063/1906913. Članarina je 100 eura na godišnjem nivou i za članove obezbeđujemo sve gore nabrojane usluge. Udruženje počinje sa edukacijama potencijalnih proizvođača u najskorije vreme, tako da smo spremni da Vas posetimo ukoliko ima više zainteresovanih u mestu.

 

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?