simptomi mrezaste pegavosti jecma

Potrebno zaštititi ječam od bolesti. Proverimo stanje useva

Zaštititi ječam jer su u usevima prisutni simptomi mrežaste i sočivaste pegavosti, pepelnice, rđe.

Na području Srbije, usevi ozimog ječma se nalaze u različitim fazama razvoja, od različitih faza bokorenja do pojave prvog kolenca.

Vizuelnim pregledima useva, utvrđeno je prisustvo simptoma sledećih biljnih bolesti:

  • Mrežasta pegavost lista ječma (Pyrenophora teres)
  • Pepelnica žita (Erysiphae graminis)
  • Rđa ječma (Puccinia hordei)
  • Sočivasta pegavost lista ječma (Rhynchosporium secalis).

U zavisnosti od regiona, sortimenta, uzrasta i sklopa biljaka kao i preduseva registruje se različit nivo zaraze lisnim patogenima.

Na pojedinim parcelama dostignuti su epidemijski pragovi štetnosti i neophodno je sprovesti hemijske mere zaštite, preporučuje Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Trenutno stanje na osnovu vizuelnih pregleda useva ječma na referentnim lokacijama monitoringa je prikazano u tabeli:

S obzirom da se u narednih 5 do 7 dana očekuje ulazak ječmova na najvećem broju parcela u fazu vlatanja, preporuka je pregled useva na prisustvo bolesti.

Ukoliko se pregledom utvrdi prisustvo simptoma bolesti na preko 10% biljaka u fazi prvog kolenca, PIS preporučuje hemijske mere zaštite nekim od registrovanih fungicida:

Antre plus (tebukonazol + tiofanat metil) 1,5 l/ha;

Duett ultra (epoksikonazol + tiofanat metil) 0,4 -0,6 l/ha;

Falcon Forte (tebukonazol+ protiokonazol+spiroksamin) 0,7-1 l/ha;

Custodia (tebukonazol + azoksistrobin) 0,8 l/ha;

Opus Team (fenpropimorf + epoksikonazol) 1 l/ha;

Amistar Extra (azoksistrobin + ciprokonazol) 0,5-0,75 l/ha;

Teatar Plus (azoksistrobin + difenokonazol) 0,6-1 l/ha;

Opera Max (piraklostrobin + epoksikonazol) 1,2-2 l/ha ili neki drugi registrovan fungicid za suzbijanje bolesti u usevima ječma.

Hemijske mere zaštite treba sprovesti po stabilizaciji vremenskih uslova, kada temperature vazduha dostignu 15 °C zbog boljeg delovanja fungicida.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu