Poljoprivredni fakultet

Poruka ratarima: setvu kukuruza i soje treba početi odmah

Setvu kukuruza i soje treba početi što pre. Ko može – već sutra, poručili su stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Gustinu setve kukuruza treba smanjiti za 15%.

Poljoprivredni fakultet

Srednja vrednost dnevnih temperatura neće biti ispod 12 stepeni Celzijusa i nema opasnosti od mrazeva, prognoza je Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ovakva situacija omogućava da setvu kukuruza i soje ratari počnu što pre. Ranijom setvom moguće je ublažiti efekte visokih temperatura koje se očekuju u julu i avgustu, poručuju sa fakulteta.

Nedostatak vlage u zemljištu predstavlja problem. U predvegetacionom periodu palo je manje padavina u odnosu na višegodišnji prosek. Ako se ovim padavinama doda i manjak iz vegetacionog perioda 2013. godine, ukupni manjak je još izraženiji.

tabela

„Na različitim lokalitetima u Vojvodini nedostatak vlage je od 60 do 170 litara po kvadratnom metru. Ima parcela gde je količina vlage blizu ili na tački venjenja. Nažalost, malo je parcela gde postoji pun poljski vodni kapacitet“, rekao je prof. dr Branko Marinković na konferenciji za novinare koju je organizovao Poljoprivredni fakultet povodom predstojeće setve.

Stručnjaci fakulteta savetuju da ove godine ratari gustinu setve kukuruza prilagode vlažnosti zemljišta, količini i rasporedu azota.

„Predlažem proizvođačima da koriguju gustinu setve. Smanjenje treba da bude od pet do 15%, a na ekstremno suvim njivama i više. U ovoj godini ne preporučuje se setva ni jednog hibrida na razmak manji od 19 centimetara u redu. Seme treba položiti na dubinu do 8 centimetara. Što se tiče azota, postoji problem preterivanja. Nije mali broj parcela gde je količina azota po hektaru velika, a te parcele obično imaju i malu količinu vlage. Velika količina azota uticaće na lošiji razvoj korena što će imati posledice na prinos“, naglasio je Marinković.

I setvu soje treba početi što pre. Prof. dr Jovan Crnobarac rekao je da rizik u proizvodnji soje ratari mogu smanjiti tako što će posejati semena različitih grupa zrenja.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta pozivaju sve koji se bave prodajom semena da daju preporuke proizvođačima vezano za korekciju broja biljaka za svaki hibrid.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu