Podsejavanje pašnjaka – Kada i kojom količinom semena?

ovce na pasnjaku

Podsejavanje pašnjaka obaviti u martu, aprilu i maju zavisno od oblasti.

Podsejavanje je agrotehničkoa mera kojom se uglavnom popravljaju prirodni travnjaci radi povećanja prinosa i poboljšanja kvaliteta travne mase.

Međutim, podsejavanje ima širi značaj za popravku degradiranih travnjaka, posebno pašnjaka u brdskom i planinskom području radi zaštite zemljišta od erozije i poboljšanja životne sredine.

Kada obaviti podsejavanje?

Savet Milice Popadić, dipl. inž. ratarstva i povrtarstva Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Srbije je da se podsejavanje izvodi u sledećim slučajevima:

  • kada je travni pokrivač proređen u većem stepenu na određenoj površini, usled nepovoljnih prirodnih uslova, odsustva mera nege i lošeg iskorišćavanja;
  • kada je travni pokrivač potpuno uništen na izvesnim površinama pod uticajem prirodnih faktora (erozijom i klizanjem zemljišta) i delovanjem čoveka (krčenjem žbunja i šiblja, vađenjem panjeva, preteranim iskorišćavanjem pašnjaka)

Pašnjaci – podsejavanje degradiranih travnjaka

Podsejavanje je setva, usejavanje travnih i travno-leguminoznih smeša u postojeći travni pokrivač, kada je on jače proređen ili na izvesnim mestima potpuno uništen. Iako se đubrenjem i boljim iskorišćavanjem mogu u znatnoj meri popraviti degradirani i proređeni travnjaci, podsejavanjem, a naročito podsejavanjem i đubrenjem ovo je uspešnije, ističe Popadić.

Na taj način se poboljšava floristički sastav travnjaka, potenciraju bolje trave a potiskuju lošije i korovske biljke, povećava se gustina travnog pokrivača, a posebno njegova proizvodnost i kvalitet, uspešnije se štiti zemljište od erozije i u celini poboljšava životna sredina.

Za podsejavanje se koriste polusložene i složene travne i travno-leguminozne smeše pogodnih vrsta trava i leptirnjača za postojeće ekološke uslove i namenu travnjaka.

Ukoliko se podsejavanje izvodi sa površinskom obradom zemljišta (freziranjem ili tanjiranjem) ono će biti uspešnije.

Kada podsejati i kojom količinom semena?

Vreme za podsejavanje u brdskom području je najpogodnije u toku marta i aprila, a u planinskom u drugoj polovini aprila i u maju.

Podsejanu površinu je potrebno odmah dobro povaljati.

Ovu operaciju treba da prati đubrenje mineralnim NPK đubrivima sa po 70-90 kg/ha pojedinačnih čistih hraniva. Primena organskih đubriva ima povoljan efekat.

Količina semena za podsejavanje zavisi od stepena proređivanja travnjaka.

Ukoliko je travnjak manje proređen potrebno je 15-30 kg/ha semena.

Ako je puno praznih mesta količinu semena treba povećati do 40 kg/ha, savetuje Popadić.

Preskočiti ispašu prve godine nakon presejavanja

Iskorišćavanje podsejanih travnjaka mora biti pažljivo kako se ne bi oštetile mlade usejane trave i leptirnjače.

Ispašu životinja na ovim površimana ne treba vršiti  u prvoj godini, a kosidbu treba izvoditi kasnije i na većoj visini od zemljišta, napominje savetodavac Popadić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede