setva secerne repe

Počinje setva šećerne repe u srednjem Banatu

Setva šećerne repe u srednjem Banatu je počela mesec dana ranije u odnosu na prethodnu godinu. Vremenske prilike su uslovile zagrevanje tla što je omogućilo početak setve. Već sada je evidentan nedostatak vlage u zemljištu.

setva secerne repe

Na parcelama PP “Zlatica” koje posluje u okviru sistema “Matijević agrar” tradicionalno se proizvodi slatki koren. Ove godine šećerna repa će biti posejana na 653 hektara.

“Pratimo plodored, pa ove godine sejemo šećernu repu na manjoj površini u odnosu na prethodne godine. Počeli smo setvu pošto je temperatura zemljišta na dubini od 5 cm oko 10 stepeni. Tražimo vlagu za seme pa ga ulažemo na dubinu od 4 cm”, rekao je za Poljosferu Dragan Vasić, upravnik, rukovodilac ratarske proizvodnje.

Zima sa vrlo malo snežnih padavina nagoveštava moguće probleme u proizvodnji.

 “Dugo nismo imali ovako sušnu zimu. U odnosu na prethodne godine padavina je bilo manje za 150 litara. Dobro je što smo na našim njivama jesenas, nakon oranja, zatvorili brazde, jer smo sprečili dodatno isušivanje.

Setvu prolećnih useva počećemo kada temperatura zemljišta bude od 12 do 13 stepeni. Ako vremenske prilike budu kao ovih dana to može biti već krajem marta ili početkom aprila”, dodaje Vasić.

Na “Zlatici” su spremni za, eventualno, sušnu sezonu. Revitalizovali su postojeći sistem za navodnjavanje, kojim će zalivati 450 hektara plodnih oranica. 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu