Osnovna obrada zemljišta – oranje

oranje razor

U praksi se uglavnom ore na dva načina, na razor i slog. 

Oranje na slog – Pre otvaranja prve brazde plug se podesi tako, da prvo plužno telo ore pliće od drugog. 

Gornju traktorsku polugu – topling prvo zaviti do kraja, a zatim odvrnuti za 12 do 15 krugova, da bi za toliko prvo plužno telo radilo pliće. Prilkom otvaranja prve brazde  zemlja se odbacuje na desnu stranu, odnosno, na neorani deo parcele. Pri povratku traktor opkorači prvu brazdu. Takođe u povratku izorava se prva brazda gde plug odbacuje zemlju na desnu stranu, a na levu stranu neoranog dela parcele. Na kraju prvog prohoda prva brazda izgleda kao razor, odnosno kao otvorena knjiga ili oblik slova „V“.  

Prva brazda je najplića i iznosi 1/3 zadate dubine rada. Kod otvaranja prve brazde vodi se računa da ona bude prava, jer od nje zavisi i pravac ostalih brazdi. U drugom prohodu poveća se dubina rada na 2/3 zadate dubine.

Posle otvaranja prvog prohoda traktor se okreće da ore sa leve strane prvog prohoda i ulazi sa leve strane, (gledano u odnosu na sredinu parcele). Prohod se izvodi tako što prednji desni točak ide brazdom napravljenom u povratku prvog prohoda. Sada se plug reguliše pomoću toplinga da prvo plužno telo ore i dalje malo dublje u odnosu na zadnje koje ore na punu dubinu. Gornja traktorska poluga – topling se odvije još za tri do pet krugova tako da prednje plužno telo ore dublje u odnosu na prvi prohod.

U drugom prohodu zahvataju se brazde uzorane u prvom prohodu i vraćaju se na svoje prvobitne položaje pre oranja, koje se zatrpavaju novo zahvaćenom zemljom. To znači da se prvo zahvata brazda  koja je izorana u prvom prohodu, a koja je odbačena na neorani deo parcele, kada istu tu zemlju vraćamo nazad u – razor. U drugom prohodu pri povratku prvu brazdu koju smo uzorali u prvom prohodu, koja je pala na neorani deo parcele, vraćamo nazad prema oranom delu. Na kraju drugog prohoda kada traktor izađe iz brazde oranje ima izgled sloga. Na ovaj način izore se sva zemlja ispod sloga i slog ne sme da bude viši od ostale uzorane zemlje.

U trećem prohodu podesimo plug da prvo i zadnje plužno telo rade na punu (zadatu) dubinu i oremo na toj dubini do kraja parcele. Na ovaj način, dobije se ravna površina poorane parcele, na kojoj se ne primjećuje prva brazda niti greben sloga.

Autor: Željko Lazić dipl. ing. 

psss.rs 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede