Fito farmacijaprolecna setva

Oprezno sa setvom kukuruza – zemljište je hladno

Zemljište je hladno zato što je previše vlage. Znači temperatura još uvek, na dubini setvenog sloja, nije dostigla potrebnih 10-12 stepeni.

Pojedini ratari su krenuli sa setvom kukuruza, a ima i onih u Bačkoj koji pored setve šećerne repe seju još i suncokret i soju.

Procene stručnjaka o tome da li odmah krenuti sa ubrzanom setvom kukuruza se razlikuju za samo par dana. O ovom obimnom poslu ratara dr Goran Bekavac, iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, za „AgroServis plus” kaže:

“Ove godine imamo i previše vlage. Mislim da predsetvena priprema nije urađena ni na dva posto površina koje treba da budu zasejane kukuruzom. To je moja slobodna procena.

Zbog previše vlage i hladnog perioda ovo je još uvek neodgovarajući momenat za setvu. Moramo sačekati da se prosuši površinski sloj, to će trajati još par dana, onda pripremiti zemljište, s obzirom da na većini parcela još uvek nije zatvorena zimska brazda. Znači, prvo treba zatvoriti zimsku brazdu, onda uneti ostatak azotnog đubriva koje smo planirali i tek onda uraditi predsetvenu pripremu. Što znači, verovatno, da mi do vikenda nećemo ozbiljnije početi da sejemo kukuruz. Što se temperature tiče, nek nas ne zavara ovo lepo vreme, zemljište je hladno zato što je previše vlage.

Znači temperatura još uvek, na dubini setvenog sloja, nije dostigla potrebnih 10-12 stepeni, ali nadajmo se da će se u narednih par dana to dešavati – poručio je dr Bekavac.

O obimu setve analitičari najčešće pominju 900.000 do 1.100.000 hektara.

Izvor: agroservis.rs

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda ...
Detaljnije