Licitacija u doba korone uz sve propisane mere

licitacija u doba korone 2

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu održana je na otvorenom, na tribini stadiona u Karađorđevom parku.

Danas je održan prvi krug planiranih licitacija za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu uz sve mere zaštite, jer se odvija u vreme epidemije virusa COVID-19.

Javna nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta su organizovana u skladu sa uputstvom Ministarstva poljoprivrede – Uprave za poljoprivredno zemljište, a u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije i Gradskog štaba za vanredne situacije, kaže šef Odseka za poljoprivredu u Gradskoj upravi u Zrenjaninu Stojan Kralj.

Imajući u vidu navedene zakonske propise, agrorokove, kao i činjenicu da značajna površina poljoprivrednog zemljišta nije data u zakup i korišćenje za agroekonomsku 2019/2020. godinu, neophodno je da se što veća površina zemljišta stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje i održe javna nadmetanja po odlukama o raspisivanju javnog oglasa koje ste doneli uz saglasnost Ministarstva.

U zakup će biti dato negde oko 12.500 hektara državnih oranica u 22 katastarske opštine na području Zrenjanina, po programu iz 2019. godine. Izdavanje je na period od jedne godine a neke njive i na 10 godina.

Licitacije se organizuju na otvorenom prostoru koji je dezinfikovan, kaže Kralj, a svi licitanti su na propisanoj razdaljini. Svi koji su ulazili na stadion prethodno su podvrgnuti sanitarnim merama, stavili su maske i rukavice.

licitacija u doba korone

Prvog dana izlicitirane su njive u katastarskim opšinama Tomaševcu, Elemiru, Belom Blatu i Ečki. Izlicitirano je oko 300 hektara.

Zabeleženo je da nezadovoljni ratari iz Banatskog Despotovca nisu izlicitirali ponuđene njive. Nezadovoljni su jer je ostalo malo zemlje u njihovom ataru za licitaciju jer je veći deo dat stočarima, a dosta njiva je uzurpirano.

Licitacije do petka 4. aprila

Prema rečima Kralja za licitacije se prijavilo onoliko licitanata koliko se uobičajeno prijavljuje, odnosno taj broj nije manji u odnosu na ranije licitacije. Sve je proteklo bez problema.

Licitacija državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu održavaće se svakodnevno na istom mestu, do petka 4. aprila.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?