Skladišne štetočine kukuruza – Sprečimo oštećenja zrna

kukuruz rinfuz u prikolici
Sačuvati proizvode od skladišnih štetočina i umanjiti štete je jednako važno kao i uspešno organizovati proizvodni proces na njivama. 

Često puta se dogodi da u skladište unesemo zdrava zrna, a kada robu želimo da prodamo uverimo se da je oštećena od štetočina. Kako da sprečimo eventualna oštećena zrna kukuruza od štetočina u skladištima?  
 
O skladišnim štetočinama uskladištenog kukuruza saznajemo više od Slavice Maksimović diplomiranog inženjera zaštite bilja.
 

Skladišne štetočine su potencijalna opasnost

 
Skladišne štetočine mogu predstavljati veliki problem ako se zanemari njihovo prisustvo u skladištu. Razlog njihove pojave su sve toplije zime i leta tako da se može javiti više generacija godišnje. Razlog može biti i samo skladište koje je neadekvatno i ne sprovode se mere higijene. Jača pojava štetočina u skladištu najavljuje i jaču pojavu na parcelama pod kukuruzom.
 
U najznačajnije štetočine uskladištenog kukuruza spadaju žitni moljac i žišci.
 

Žitni moljac

 
Žitni moljac (Sitotroga cerealella) je najopasnija štetočina uskladištenih žitarica i to posebno u godinama kada je sušna sezona zrenja, klipovi i zrno su dobro suvi i nisu dodatno prošli kroz proces sušenja u sušarama. Često se zaražen kukuruz iz polja unosi u skladište i tu se štetočina razvija i širi. Krajem leta najčešće se nalaze u košarama i čardacima, gde je čak i do 50 % zaraženog zrna.
skladišne štetočine žitni moljac
Žitni moljac
 
Imago je leptir žućkaste boje, razvija 2-4 generacije u toku godine u temperaturnom opsegu 10-27 °C. Jajna legla su na ili u blizini zrna, larva je žućkaste boje sa smeđom glavom. Ona buši zrno i izjeda sadržaj, njen ceo razvoj je u zrnu. Napadnuto zrno ima okrugli otvor preko koga je opna tanka i kroz njega izleće leptir.

Štete od žitnog moljca na kukuruzu

Štete se ogledaju u smanjenoj težini zrna i zaprljanosti klipova i zrna od izmeta larava. Molci napadaju samo povšinski  sloj zrnene mase do dubine 30 cm, ispod toga ne ulaze. Stepen napada ocenjuje se prosejavanjem uzoraka  radi utvrđivanja broja leptira i sečenjem zrna zbog utvrđivanja broja gusenica. Slabim napadom smatra se 1-2 gusenice a vrlo jakim preko 20 u 1kg zrna. Tokom leta potrebno je redovno pregledati zrnenu masu redovno dok tokom zime pratiti t u skladištu jer  t > od 10 su dovoljne za pojavu i aktiviranje štetočine.
 

Žižak

 
Druga vrsta štetočina u skladištu su kukuruzovi žišci (Sithophilus zeamays) iz familije Curculionidae.
 
Kukuruzni žižak
Kukuruzni žižak
 
To su pipe smeđe boje sa 4 tačkice svetlije boje, napada zrno u skladištu ali može napasti i klipove u polju kada su u fazi voštane zrelosti. Ova štetočina je otporna na niske temperature kao i na nedostatak hrane, pa bez nje može izdržati i više dana.

Kako smanjiti brojnost štetočina u skladištu?

 
Mere koje mogu doprineti smanjenju brojnosti skladišnih štetočina su preventivne mere, a što podrazumeva higijenu skladišnog prostora (čišćenje, krečenje).
 
Hemijske mere zaštite imaju smisla samo ako su sprovedene mere komunalne higijene. Za hemijske tretmane koristi se insekticid Actellic 50 EC, K Obiol EC25, Etiol special.
 
Prilikom pripreme tretmana strogo poštovati uputstvo proizvođača i zaštititi se prilikom tretmana po pravilima za ličnu zaštitu lica koje izvodi tretman.
 
Ova hemijska sredstva se primenjuju preventivno jer se štetočina ne može suzbiti ako je u zrnu.
 
Redovno održavanje skladišta i kontrola uskladištenog zrna je osnovna mera borbe protiv ovih štetočina.
 
Foto naslovna: A.M.

 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede