suncokrett

Kako smanjiti gubitke suncokreta u žetvi

Određivanje pravog momenta za žetvu suncokreta – U našem regionu je žetva suncokreta u punom jeku, ali je ostalo još dosta da se žanje. Zbog

suncokrett

toga je opravdano govoriti o tome kako se određuje pravi momenat za žetvu, odnosno koja je optimalna vlažnost zrna sa stanovišta gubitaka u toku žetve.

Osipanje zrna ima najveći značaj od svih gubitaka. Najmanji gubici zbog osipanja suncokreta su pri vlažnosti zrna od 12-14%. Međutim, najčešće je pri toj vlažnosti kvalitet rada kombajna loš zbog velike vlažnosti glavica, listova i stabla. Zbog toga bi bilo najbolje da se vlažnost zrna kreće oko 10%. Mnogi poljoprivredni proizvođači o ovom momentu ne vode dovoljno računa pa dopuštaju da vlažnost zrna padne jako nisko.

Na našim poljima se često mogu videti usevi suncokreta koji su “izgoreli”, kako to kažu naši poljoprivrednici. Glavice suncokreta u tim usevima su veličine pesnice, a vlažnost zrna je 5-6% ili nešto veća. Treba znati da ne postoji način da se ovakav usev kombajnira sa malim gubicima. Čak i kada se radi sa novim, dobro podešenim kombajnom koji se kreće odgovarajućom brzinom, osipanje zrna suncokreta je veće od dozvoljenog. Ako je kombajn loše podešen i kreće se velikom brzinom, gubici zbog osipanja zrna mogu iznositi nekoliko stotina kilograma po hektaru.

samonikli suncokret Ilija B 2

 

Najbolji dokaz za to da ove brojke nisu preterane je samonikli suncokret koji se na parceli pojavljuje narednih nekoliko godina. Osipanje suncokreta za proizvođače predstavlja dvostruku štetu: smanjuje se prinos suncokreta i zakorovljuju njive samoniklim suncokretom koji je opasan korov.

Da bi se osipanje zrna svelo na prihvatljivu meru, treba nastojati da usev suncokreta bude ujednačen u toku čitave vegetacije kako bi i sazrevanje bilo ujednačeno. Međutim, to je teško postići zbog toga što su naše parcele neujednačene po svojim fizičkim, hemijskim i biološkim svojstvima i zbog grešaka koje se prave prilikom izvođenja predsetvene pripreme i setve suncokreta.

Ako se ovih dana pogledaju naše njive, na većini suncokretišta se mogu uočiti “prošarani” usevi suncokreta. Na istoj njivi, biljke su različite visine i zrelosti pa je veoma teško odrediti pravi momenat za žetvu i dobro podesiti kombajn. Ova pojava se javlja svake godine, u manjoj ili većoj meri.

Međutim, u 2015. godini je neujednačenost useva bila veća nego što je to uobičajeno zbog nepovoljnih uslova za nicanje suncokreta i velike suše koja je vladala u letnjim mesecima. U ekstremnim vremenskim uslovima razlike koje postoje na parceli maksimalno dolaze do izražaja.

Prinosi suncokreta su ove godine dobri. Zbog zadovoljstva postignutim rezultatima, mnogi proizvođači ne pridaju odgovarajući značaj gubicima zrna. To je pogrešan način razmišljanja. Čak i u slučaju kada se postižu visoki prinosi, šteta je da propadne deo roda u koji su uloženi veliki rad i sredstva. 

Mr Ilija Bjelić

PSS Zrenjanin 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?