Kako kukuruz reaguje na povećanu vlažnost zemljišta

Usev kukuruza maj

Optimalna vlažnost zemljišta je jedan od uslova za nesmetan rast u razvoj biljaka. 

O problematici zalivanja govorimo, najčešće, kada želimo da prevaziđemo problem suše.

Međutim, biljke loše podnose i povećanu vlažnost zemljišta.

Posledica ovakvog stanja može biti smanjenje produktivnosti fotosinteze, promene u metabolizmu belančevina i fosfora, probleme u oplodnji i smanjenje prinosa. 

Kako kukuruz reaguje na povećanu vlažnost zemljišta saznajemo od dipl. inž. poljoprivrede Snežane Stojković Jevtić iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

Kukuruz loše podnosi povećanu vlažnost zemljišta

Pri stalnoj obilnoj vlažnosti ukupna produktivnost biljaka snižava se neznatno dok se poljoprivredni prinos smanjuje skoro dva puta. Struktura prinosa pri tome je nenormalna.

Ako je u uslovima optimalne snabdevenosti vodom relativna produktivnost biljaka (prinos zrna u procentima od prinosa celokupne nadzemne mase) jednaka 48 %, pri preteranoj vlažnosti je svega 21 %.

Takođe, pri umerenoj suši ne dobija se ništa manji prinos nego pri uslovima povećane vlažnosti.

Pri povećanoj vlažnosti lisna fotosintetička površina se normalno razvija ali produktivnost fotosinteze se, računajući na prinos zrna, smanjuje.

Više vlage narušava metabolizam fosfora

Znatno smanjenje prinosa zrna pri povećanoj vlažnosti zemljišta povezano je sa narušenim metabolizmom u korenu kukuruza.

Usporen ulazak fosfora u koren i narušen metabolizam fosfora smanjuje sadržaj ukupnog, organskog i nukleinskog fosfora. Narušavaju se energetski procesi u korenu, takođe i metabolizam belančevina, a ovo ispoljava uticaj na metabolizam u nadzemnom delu biljke.

Promene u metabolizmu belančevina i fosfora sa svoje strane dovode do narušenosti gametogeneze što dovodi do nenormalnosti u oplodnji i u vezi sa tim, u smanjenju broja zrna u klipu.

Naročito je jaka ova narušenost u slučaju kada biljke u početku (do faze 8-10 listova) vegetiraju pri preteranoj vlažnosti, a kasnije trpe neprekidno umerenu sušu.

U takvim uslovima se prinos zrna katastrofalno smanjuje, ili je čak ravan nuli, mada se fotosintetička površina pri tome razvija normalno a opšta produktivnost biljaka je dosta visoka.

Znatno smanjenje prinosa zrna u uslovima povećane vlažnosti u početku vegetacije i kasnijeg nedostatka vlage je takođe vezano sa narušenošću procesa gametogeneze.

Međutim, u tom slučaju stanje se komplikuje time što se u početku u uslovima obilne snabdevenosti vodom biljke formiraju po mezofitnom tipu – sa krupnim ćelijama,smanjenim sadržajem vezane vode, smanjenom sposobnošću tkiva da zadržavaju vodu itd. Takve biljke umerenu sušu primaju kao žestoku. Zbog toga je narušenost metabolizma i gametogeneze kog takvih biljaka znatno izražena.

Ovu biološku osobenost kukuruza treba imati u vidu pri planiranju režima navodnjavanja kukuruza.

Obilno vlaženje biljaka u početku vegetacije, kada one nemaju potrebe za velikim količinama vode i neregulisano i nedovoljno navodnjavanje kada potrebe za vodom rastu i kada se povećava osetljivost na nedostatak vlage može dovesti do znatnog smanjenja prinosa zrna čak i u uslovima navodnjavanja.

PREPORUČUJEMO I OVAJ TEKST

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede