Rđa pšenice

Godina rđe u usevima pšenice

Izvesno je da će proizvođači koji nisu obavili fungicidne tretmane u usevima pšenice imati umanjen prinos zrna. To se posebno odnosi na one useve u kojima je rđom bio zahvaćen i list zastavičar.

Rđa pšenice

Proizvođači pšenice će ovu godinu pamtiti kao godinu rđe.

Milenko Bitević iz Farkaždina posejao je pšenicu na oko 40 hektara. Do ove godine rđa se nije pojavljivala na njegovim njivama.

„Sada pšenica izgleda dobro. Spašavao sam je od rđe tako što sam obavio dva tretmana fungicidima. Imali smo veća ulaganja u proizvodnju zbog ovih prskanja. Nadam se da rđa nije značajnije smanjila prinos“, kaže Bitević.

Ivica Cukić iz Elemira takođe je obavio dva tretmana, što je omogućilo da zastavičar ostane zdrav. Bilo je i pepelnice, ali je rđa bila problem. Očekuje prosečan prinos pšenice.

Na parcelama Zemljoradničke zadruge “Veljko Lukić Kurjak“ u Lukićevu, usev pšenice je na oko sedamdeset hektara. Prskanje fuhgicidima je odrađeno dva, a na nekim parcelama i tri puta, zavisno od sortimenta, kaže agronom Jugoslav Lazić. Biljke su zdrave i u fazi su nalivanja zrna.

„Ovog proleća je bilo neophodno odraditi dva tretmana fungicidima. Rđa je uzela danak na privatnim parcelama gde je ova mera nege useva preskočena. Po mojoj proceni, na celokupnom terenu prinos će biti umanjen oko 25%“, ocenio je Lazić.

Proizvođači hlebnog zrna treba da imaju ozbiljniji pristup zaštiti pšenice fungicidima, rekla je Snežana Parađenović iz Prognozno izveštajne službe Zrenjanin na predavanju o zdravstvenom stanju ozime pšenice u srednjem Banatu.

„Proizvođači, možda, više kalkulišu kako bi proizvodnja pšenice bila jeftinija. Ali, sve češće imamo potvrdu da se ulaganja isplate. Pravilan izbor preparata i tretmani u pravo vreme daće i dobar rezultat. Ove godine smo metodom molekularne detekcije ustanovili da postoji novi soj rđe koji nismo imali do sada. Proizvođači mogu da prate informacije Prognozno-izveštajne službe kako bi reagovali na vreme sa preporučenim preparatima. Prva opasnost od rđe koju smo locirali bila je još u februaru. Hemijske mere nege u usevima pšenice se više ne preporučuju“, kaže Parađenović.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu