Budimo odgovorni i zaštitimo pčele od trovanja pesticidima

pcele na suncokretu 2

U sezoni intenzivne primene sredstava za zaštitu biljaka neophodno je da svako od nas bude odgovoran i zaštiti pčele

Svake godine u periodu cvetanja različitih biljaka saznajemo da se na nekom pčelinjaku dogodio pomor pčela. To je uvek velika nevolja za pčelara, ali i za sve nas.

Sačuvajmo pčele!

Pčele su važni oprašivači biljaka, a korist od oprašivanja prevazilazi korist od proizvodnje meda. Poznato je da se prinosi u voćnjacima, povrtnjacima i na njivama značajno uvećavaju ukoliko je u blizini tih površina pčelinjak. Osim toga, povećava se i kvalitet plodova kod voća, radman ulja kod suncokreta…

Bez oprašivanja pčelama, prinos jabuka pada za 30%, jagoda za 35%, višanja za 40%, šljiva za 42%, malina za 45%…
Recimo, u SAD-u, voćari čak plaćaju oprašivanje pčelarima 5-12 dolara po dovezenoj košnici (kod jagoda, višanja, jabuka…), do čak 250 dolara (kod badema). Na Novom Zelandu se oprašivanje voća plaća i do 150 dolara po košnici.

cvet vocke

Zakonom je apsolutno zabranjeno prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele.

Korisnici pesticida treba da tretiranje uvek vrše u ranim jutarnjim časovima ili kasnim popodnevnim časovima (od 18 do 19 sati), kada je vreme bez vetra i nikada u vreme cvetanja useva i zasada i intenzivnog leta pčela, u najtoplijem delu dana. U fazi cvetanja u voćnjacima i vinogradima korove treba pokositi ili zaorati, a ne tretirati herbicidima. Uvek treba pročitati uputstvo za upotrebu pesticida i strogo se pridržavati saveta stručnih lica.

Simptomi trovanja pčela

Neki od simptoma trovanja pčela:

  • dolazi do paralize vitalnih organa pčele
  • prvo stradaju pipci, noge i krila, a zatim usni aparat i drugi delovi tela
  • neki pesticidi izazivaju grčenje i povijanje tela, otrovana pčela postaje aktivnija, zatim se telo grči, noge se pokreću nekontrolisano, prevrnu se na leđa i brzo uginu
  • otrovane pčele su iznemogle sa neprirodno povijenim trbuhom i sporo se kreću
  • agresivnost pčela na pčelinjaku je pojačana.

pceliica

Za dobro svojih pčela pčelar je dužan da bude u direktnom kontaktu sa obližnjim organizacijama i osobama koje izvode zaštitu bilja, odnosno, da sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima, kao i da dobro zna svojstva otrova koji se koriste u poljoprivredi i njihovo dejstvo na pčele. Za pčelara je korisno da obeleži svoj pčelinjak tako što će postaviti tablu na kojoj će napisati svoju adresu i broj telefona.

Ako svi budemo odgovorni zaštitićemo pčele, a one će nam višestruko vratiti.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede