Berba i skladištenje kukuruza

kukuruz zetva 2015

Ove godine, ranije nego obično, počela je najveća ratarska kampanja – žetva kukuruza. Rana berba sama po sebi upućuje na suvo leto,

kukuruz zetva 2015

prinudno zrenje i manji prinos od očekivanog. Upravo to se dešava ovih dana na kukuruznim poljima.

U srednjem Banatu pod ovom kulturom zasejano je blizu 90.000 ha .

U zavisnosti od lokaliteta, primenjene agrotehnike, rokova setve, Fao grupe zrenja, prinosi se kreću od 3,5 do 8 t/ha.

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača skladišti kukuruz čekajući najpovoljniju cenu za prodaju.

Stoga ćemo skrenuti pažnju na mere čuvanja i skladištenja kukuruza radi očuvanja kvaliteta.

Proizvodnja kukuruza se odvija pod specifičnim agroekološkim uslovima za svaki region.

Visoke temperature i nedostatak padavina u kritičnim fazama za razvoj kukuruza (period oplodnje i nalivanja zrna), karakteristike su klimatskih uslova u poslednjih nekoliko godina, što utiče na prinos i kvalitet zrna.

Ovakvi uslovi utiču i na razvoj štetnih organizama i pojavu bolesti i štetočina na usevu.

Prognozno-izveštajna služba Vojvodine svakodnevno prati i izveštava o pojavi patogena na usevima i daje instrukcije o merama zaštite.

Pregledom useva kukuruza evidentirano je prisustvo gljiva koje prouzrokuju različite vrste plesni (Fusarium spp, Aspergillus spp, Penicillium spp, Cladosporium spp). Iako u manjem procentu, važno je dalje pravilno rukovanje usevom, jer ove gljive nastavljaju svoj razvoj i u povoljnim uslovima skladišta.  

Pored prisustva plesni, registrovana su i oštećenja od insekata (kukuruzni plamenac – Ostrinia nubilalis i pamukova sovica – Helicoverpa armigera). Insekti, pored direktnih šteta koje pričinjavaju na klipovima, otvaraju i put za infekcije različitim vrstama plesni.

kukuruz zreo klip

Nije na odmet podsetiti proizvođače da vreme berbe određuju na osnovu vlage zrna. Berbu u klipu početi kada je vlaga zrna 25 %, a pri kombajniranju ispod 20 %. Ove godine s obzirom na ekstremnu sušu, kombajn podesiti da što manje lomi zrno, mehanički oštećuje klipove i stvara veliku količinu nečistoće.

Pre unošenja kukuruza, skladišne prostore (koš, čardak, kotarke) treba temeljno očistiti i istretirati protiv skladišnih štetočina. Obavezno odvojiti prošlogodišnji rod od ovogodišnjeg, odbaciti oštećene i bolesne klipove.

Najpre unositi kukuruz manje vlage, a u gornjim slojevima skladištiti vlažniji. Skladišni prostor treba da ima neometan protok vazduha.

Ukoliko je moguće kontrolisati temperaturu i vlagu tokom vremena skladištenja.

Autor teksta: Ivana Vasilijić, dipl. ing.

PSS Zrenjanin

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede