Zaustaviti dalje širenje zaraza u usevima krompira

krompir biljke u polju

U usevima krompira registruje se prisustvo gljivičnih i bakterioznih oboljenja.

Za proizvođače krompira važno obaveštenje i preporuke iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

U cilju zaustavljanja i sprečavanja daljeg širenja zaraza zaštitari preporučuju primenu preparata na bazi bakar-hidroksida (Champ DP ili Everest ili Funguran OH) u kombinaciji sa nekim od sledećih fungicida: Silueta ili Fylal Double ili Vokal P). 

Preventivne mere protiv krompirovog moljca

Preporuka zaštitara PIS-a je, takođe, i da proizvođači krompira urade preventivne mere kontrole za krompirovog moljca koje uključuju održavanje kompaktnosti bankova i sprečavanje stvaranja pukotina na njima. 

Krompirov moljac pravi štete i na polju i u skladištu

Oštećenja od krompirovog moljca se primećuju tek tokom vađenja krompira, ali najčešće ipak u skladištu, gde u povoljnim uslovima štetočina nastavlja da se razvija, praveći sve veće štete, koje mogu biti tako velike da su semenske krtole neupotrebljive, a merkantilne se teško prodaju na pijaci. 

To je leptir koji je štetočina krompira i u polju i u skladištu, pri čemu veće štete nanosi uskladištenom krompiru. Ako se štetočina sa krtolama useli u skladište, u kasno leto, dok je još toplo, a skladište se ne hladi, vrlo brzo nastavlja razvoj praveći mnogo veće štete na krtolama. Tada su mere suzbijanja ograničene na sprečavanje razvoja prisutne štetočine, ali i sprečavanje doletanja štetočine sa okolnih polja ili iz drugih skladišta.

ŠTA JE JOŠ AKTUELNO U ZAŠTITI BILJA POGLEDAJTE OVDE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?