Uspešna proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru – preduslovi

Staklenik Carske bašte

Želite da se bavite proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru? Znate da je povrtarstvo intenzivna proizvodnja i da se može ostvariti veći dohodak po jedinici površine nego u nekim drugim oblastima poljoprivrede.

Ipak, oprezni ste. 

Da biste se bavili povrtarstvom u zaštićenom prostoru bilo bi dobro da ispunite sledećih deset preduslova. Koji su to preduslovi piše Vladica Gavrilović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije

Deset preduslova da biste bili uspešni u proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru

Poznavanje tržišta (proizvodnja za poznatog kupca) 

Dok se ne promene uslovi privređivanja u našoj zemlji, za naše male poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom u zaštićenom prostoru, trenutna realnost je proizvodnja za veletrgovce i za male distributere.

Ukoliko postoje uslovi, a lokacija staklenika (plastenika) je povoljna, može da se prodaje direktno iz njega. Moguće je i kombinovanje više načina prodaje. Dobra mogućnost bilo bi povezivanje sa drugim proizvođačima u interesno udruženje sa ciljem da se reguliše – usaglasi ponuda i potražnja i stabiliziraju cene.

Prethodno iskustvo u istoj ili sličnoj proizvodnji 

Gazdinstvo koje se opredeli za proizvodnju u zaštićenom prostoru treba da ima prethodnih iskustava. Ukoliko nema, bar u proizvodnji na otvorenom, bolje da ne započinje investiranje. Staklenik (plastenik) je sam po sebi složen da bi se istovremeno savladavala i znanja o biljnoj proizvodnji.

Ovo može da se prevaziđe angažovanjem potvrđenog stručnjaka u oblasti biljne proizvodnje, pa i proizvodnje u zaštićenoj sredini, ali tada treba računati i na izdatke za njegov rad.

Povoljna lokacija plastenika ili staklenika

Šta znači dobra lokacija zavisi i od vrste proizvodnje. Blizina velikih potrošačkih centara može da olakša plasman kvarljive robe, svežeg povrća, voća i cveća. Dobro je da objekat nije značajno udaljen od mesta stanovanja, da proizvođač brzo dolazi do njega i obavlja kontrolu.

Dovoljna količina vode za navodnjavanje

Voda, kako po količini tako i po kvalitetu, može da predstavlja ozbiljan ograničavajući faktor za uspešnu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Danas je gotovo nemoguće imati dobru i uspešnu proizvodnju bez vode.

Mogućnost obezbeđenja neophodnih investicija

Poželjno je da proizvođač može sam da izfinansira ovu proizvodnju, mada nije neophodno. Danas se uz dobar biznis plan, mere ministarstva i lokalnih samouprava, kao i kreditima od poslovnih banaka, mogu obezbediti neophodna novčana sredstva.

Visok nivo znanja i odgovornosti i neprekidna edukacija

Ovaj vid proizvodnje ne trpi improvizaciju. To je proizvodnja koja zahteva visoka ulaganja, ali istovremeno daje i visoke prihode, samim tim zahteva i visok nivo znanja i neprekidno usavršavanje.

U ovoj proizvodnji morate biti jako odgovorni i veoma posvećeni. Morate imati mogućnost da strateški planirate, za narednih nekoliko godina i da se pripremite za stalno prilagođavanje novonastalim uslovima na tržištu.

Spremnost za stalnu brigu o usevu

Ovo je proizvodnja o kojoj se brine 24h dnevno, svakog dana u godini.

Sposobnost dovođenja posla do kraja

Morate biti spremni da uložite svaki neophodni napor kako biste pravazišli eventualne probleme u poslovanju. Oni koji često menjaju mišljenje, viđenja svoje delatnosti i opredeljenja, bolje da se ne upuštaju u proizvodnju u zaštićenom prostoru. Ulaganja su prevelika da bi to prošlo bez neželjenih posledica, pa i finansijskog kraha.

Spremnost na fizički rad

U stakleniku (plasteniku) uvek ima posla. Mnogo fizičkog rada. Dobro organizovano porodično domaćinstvo može da deli poslove. Oni nisu preteški, a uz odgovarajuće mašine i pomagala, čak i laki. Ipak, stalno se nešto premešta, podiže, sklanja…

Poznavanje tehnike kontrole i upravljanja

Pored opštih znanja vezanih za poljoprivrednu proizvodnju i posebnih u vezi funkcionisanja staklenika (plastenika) naglašava se potreba poznavanja postupaka i sredstava za kontrolu i upravljanje parametara i postupaka u postrojenju.

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?