Tople leje – kako ih napraviti

rasad povrca

Rana proizvodnja rasada povrtarskih kultura u našim uslovima najčešće se obavlja u toplim lejama, koje mogu biti različitog tipa i namene.

Kako napraviti toplu leju, korak po korak u tekstu Mimice Kostić-Đorđević dipl. inženjer, iz Poljoprivredne stručne službe

Planirani prostor se najčešće prekrije folijom koja može biti jednoslojna ili dvoslojna i to se izvodi petnaest do dvadeset dana pre setve. 

Na dnu tople leje najčešće se stavlja izolacioni materijal koji je debljine dvadesetak centimetara, u te svrhe najčešće se upotrebljava: kukuruzovina, suncokret, slama ili neke vrste stiropora, koje sprečavaju gubljenje toplote i upijaju suvišnu vodu.

Na izolacioni materijal stavlja se sloj stajnjaka koji je šesdesetak centimetara. Stajnjak može biti topao i hladan. Topao stajnjak se puši i oslobađa toplotu, mikroorganizmi su aktivni i vrše razlaganje. Da bismo sprečili gubitak toplote, prvo se unese sloj debljine tridesetak centimetara, pa se dobro sabije, zatim ostatak stajnjaka koji takođe sabijamo.

U hladnom stajnjaku su zaustavljeni svi mikroboiološki procesi, pa se teško može dobiti potrebna količina toplote, njega mešamo sa toplim stajnjakom i ne sabijamo.

Zatim napunjenu leju zatvorimo i ostavimo nedelju dana da se mikroorganizmi aktiviraju i razvije toplota, što i proveravamo u par navrata, otvorimo leju i proveravamo da li se temperatura povećava. Ukoliko je stajnjak hladan sipamo toplu vodu kako bi krenuli mikrobiološki procesi.

Kada počnu mikrobiološki procesi sipa se negašen kreč koji oduzima vodu (gasi se), a time istovremeno i razvija toplotu.

Postoje slučajevi da stajnjak ostane hladan, tada u njemu raspoređujemo cigle i umesto negašenim krečom površinu zalivamo krečnim mlekom, koja ima za cilj sprečavanje razvoja gljiva.

Pre setve preko stajnjaka postavljamo hranjivi supstrat, koga spravljamo od mešavine baštenske zemlje, peska i dobro zgorelog stajnjaka, treseta i komposta, preporučuje se i dodatak NPK đubriva u kol. 300-400 g/m2. 

Za setvu koristiti zdravo deklarisano seme kako bi se biljke u uslovima koje smo im obezbedili brzo razvile, bile zdrave u dobroj kondiciji.

Mlade biljke treba redovno pregledati, kako bismo blagovremeno reagovali u koliko se pojave paraziti koji izazivaju poleganje (Pythium i Fusarium). Takvu zarazu moramo brzo sprečiti, jer se brzo širi na krugove i napada najčešće rasad: paradajza, paprike, krastavca, kupusa, salate i tikve. 

Najvažnije mere zaštite su preventivne: redovno provetravanje, parazitima odgovara hladno i vlažno zemljište. 

PROČITAJTE I KAKO FORMIRATI VISOKU KINESKU LEJU

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?