Fito farmacija

LG Seeds

Savremeni pogon “Carske bašte” vredan tri miliona evra pušten u rad

U Zrenjaninu je pušten u rad pogon za pakovanje i preradu povrća i pakovanje voća poznate kompanije „Carska bašta”.

Presecanjem vrpce pogon su otvorili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, zamenik ministra spoljne ekonomije i spoljnih poslova Republike Mađarske Levente Mađar i rukovodilac pogona Đula Madaras. Svečanosti je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

Glavni proizvod pogona je sveža savremeno konfekcionirana šargarepa.

Vrednost savremenog postrojenja za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe je tri miliona evra. U postrojenje je ugrađena italijanska i holandska oprema.

Vlada Republike Mađarske je, posredstvom fondacije „Prosperitati”, bespovratno donirala 45 odsto vrednosti pogona. Uzet je i kredit banke.

Objekat se prostire na 3.600 kvadratnih metara. Tu je smeštena hladnjača za skladištenje voća i povrća. U drugom delu objekta smešteno je postrojenje za pranje, sortiranje i pakovanje šargarepe. Kapacitet postrojenja je osam tona gotovog proizvoda na sat. Slikovito, to odgovara površini zasada šargarepe od hiljadu hektara. Tolika je ukupna površina pod ovim povrćem u Srbiji, objasnio je direktor „Carske bašte“ Tibor Molnar.

Najavljena je i saradnja s novim kooperantima. U „Carskoj bašti“ veruju da će sa ovim proizvodom izaći na tržišta van naše zemlje.

Stvorena šansa za zapošljavanje 

U pogonu biće stalno zaposleno 16, a ukupno u “Carskoj bašti” oko stotinu radnika, uz nekolicinu sezonskih. Ukoliko bude ostvarena maksimalna proizvodnja broj zaposlenih biće utrostručen.

“Carska bašta” je primer uspešnog udruživanja malih poljoprivrednih proizvođača koji, zahvaljujući takvom udruživanju, postaju veliki i konkurentniji na tržištu, rekao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac i dodao da na taj način oni postaju interesantni i velikim distributerima. Ovo je i način da se mladi zadrže na selu.

Otvaranje pogona za poljoprivredne proizvođače mnogo znači, jer će umanjiti njihovu brigu vezano za preradu i plasman. Od sada sve to biće objedinjeno na jednom mestu.

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

prezentacij atraktora u radu

Jubilarni 15. SPIT – prikaz savremenih mašina i opreme u Kaću

SPIT će se održati u subotu, 20. jula 2019. godine, u Kaću, na parceli porodičnog gazdinstva Malešev ...
Detaljnije