Raštan je najboljeg ukusa posle prvih mrazeva. Kako da ga uzgajamo?

rastan

Raštan (Brassica oleracea L. var. acephala). Ovo je jedna od formi „bezglavog“ kupusa, kako se još naziva jer ne formira glavicu, koji se gaji za ishranu.

Danas se najviše proizvodi u Hercegovini, Dalmaciji i Crnoj Gori.

Raštan je primitivna forma kupusa. Ne formira glavicu (acephala) jer nema ni centralni pupoljak.

Ova biljka dobro podnosi i visoke i niske temperature i često se gaji u sistemu organske proizvodnje jer ne zahteva hemijska sredstva. Optimalne temperature za rast i razvoj su 15-20 ºC. Osim što dobro podnosi visoke letnje temperature može izdržati i mraz do -10 ºC.

Najbolje zemljište za raštan je strukturno sa pH oko 7, ali uspeva i na zemljištima slabijeg kvaliteta. Može se gajiti i na većim nadmorskim visinama.

Na istu parcelu možemo ga saditi nakon tri godine.

Raštan proizvodimo iz rasada

Raštan prepoznajemo po krupnim zeleno-plavičastim sočnim listovima. Naraste do 100 cm.

Gaji se iz rasada. Seme možemo sejati u više rokova, što važi i za sadnju rasada:

  • setva krajem februara ili početkom marta, a sadnja u aprilu,
  • setva u julu, a sadnja krajem avgusta.

Rasad se postavlja na malč foliju uz sistem za navodnjavanje. U vreme sadnje rasad treba da ima 4-6 listova. Razmak sadnje iznosi 50×50 ili 60×40 cm. Može da se gaji i kao združeni usev. Napada ga buvač.

Za đubrenje se preporučuje 120 kg/ha azota, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalijuma. Potrebno je obaviti i prihranu.

Prinos je oko 20 t/ha.

Berba raštana

Raštan beremo tokom zime i rano u proleće. Najboljeg je ukusa posle prvih mrazeva. Listovi se beru postepeno, odozdo prema gore.

Raštan je bogat vitaminima A, C, E, K i B6, vlaknima i belančevinama, stoga je odličan za jačanje imuniteta. Sadrži veliki broj minerala – gvožđe, mangan, bakar, kalcijum i kalijum. Male je hranljive vrednosti, samo 27 kalorija u 100 grama jestivog dela.

Od raštana se spremaju veoma ukusne salate i odlična variva, jela sa mesom i složenice. Mesnati listovi i tamnozelena boja su znak svežine. Najviše se koristi zimi, jer leti gubi na ukusu i listovi postaju žilavi.

Od mnogobrojnih jela od raštana preporučujemo da pripremite ukusnu musaku.

Musaka od raštana

Za ovo jelo je potrebno oko 150 grama raštana, jedna i po šolja mocarele, 10 grama maslaca, 2 kašičice maslinovog ulja, sitno isečen mladi luk (oko trećine šolje), osam jaja, so i začini po želji.

Raštan propržiti na ulju par minuta pa ga procediti i rasporediti u vatrostalnu posudu. Preko raštana posuti narendanu mocarelu i naseckan luk. Razmućena jaja uz so i začine preliti preko svega pripremljenog. Promešati nežno viljuškom i zapeći u rerni na 180 ºC, dok ne dobije boju (oko pola sata). Poslužiti ga uz pavlaku ili kiselo mleko.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede