Fito farmacija

LG Seeds
mini tuneli 2

Proizvodnja ranog krompira uz pokrivanje biljaka i tunele

Rana proizvodnja krompira je opravdana iz više razloga.

Sa ekonomskog stanovišta jer je zarada od prodaje ranog krompira značajnija od prodaje u sezoni. Moguće je ostvariti dve žetve godišnje i na taj način intenzivirati korišćenje zemljišta i sistema za navodnjavanje.

O proizvodnji ranog krompira uz pokrivanje i korišćenju tunela piše Mira Miljković, dipl. inženjer poljoprivrede PSSS.

Proizvodnja ranog krompira 

Mladi krompir u kontinentalnom području na otvorenom polju pristiže za potrošnju krajem maja i tokom juna meseca.

Uz neposredno pokrivanje biljaka (bez noseće konstrukcije) agrilom, crnom folijom, slamom, plevom mladi krompir stiže 15-20 dana ranije za vađenje.

Korišćenjem toplih tunela, mladi krompir dospeva za mesec do dva ranije u odnosu na otvorenu baštu.

Najveću ekonomsku opravdanost ima gajenje ranog krompira uz nastiranje (malčiranje) i neposredno pokrivanje biljaka agrotekstilom i u tunelima bez grejanja. Posle prestanka opasnosti od kasnih prolećnih mrazeva pokrivka se skida, a to je u našim uslovima najčešće krajem aprila.    

Bez obzira na način proizvodnje, pre sadnje krtole se obavezno naklijavaju u prostorijama sa dovoljno difuzne svetlosti na temperaturi 12-15 stepeni. U protivnom klice se brže razvijaju, duže se i etioliraju i lako se lome pri sadnji, podseća Mirković.

Za sadnju se koristi samo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Nije dobro koristiti sitne krtole iz predhodne godine jer postoji opasnost od virusne degradacije.

Vreme sadnje krompira

U tunelu za sadnju januara, a na otvorenom polju februara i marta, uz nastiranje zemljišta foto ili biorazgradljivom folijom (omogućava brže zagrevanje zemljišta) i odmah prekriva perforiranom folijom ili agrotekstilom koji obezbeđuju višu noćnu temperaturu za čitavih 5-8 stepeni (nema opasnosti od mraza).

Sa sadnjom se započinje kada je temperatura zemljišta 3-5 ºC na dubini 6-10 cm.

Nastiranjem zemljišta sa foto ili biorazgradljivom folijom temperatura zemljišta se podiže na 10-18 stepeni, a naklijali krompir niče za 18-22 dana.

Najčešće se đubri goveđim stajnjakom uz jesenju obradu sa 3-4 kg/m². Pod osnovnu obradu se unosi 20-30 g po m² 8:16:24 i predsetveno 10-15 g KAN-a po m².

Navodnjavanje i preventivne mere zaštite

Navodnjavanje je redovna agrotehnička mera u proizvodnji ranog krompira.

Zaštita od bolesti i štetočina je u redovnoj proizvodnji neophodna, jer krompir prati čitav niz bolesti i štetočina.

Međutim, u proizvodnji ranog krompira uz primenu preventivnih mera treba težiti potpunom isključivanju hemijskih preparata za zaštitu.

Osnovne preventivne mere zaštite čini korišćenje zdravog i kvalitetnog sadnog materijala, otpornost sorte, pravilan plodored i nastiranje zemljišta.

 

 

 

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije