Predsetvena priprema zemljišta u povrtarstvu leje, brazde, fitarije

mlada paprika 2

Predsetvena priprema – leje, brazde, fitarije

U zavisnosti od klimatskih i zemljšnih uslova, načina navodnjavanja i bioloških osobina vrste, povrće se gaji na ravnoj površini, na lejama, u fitarijama i brazdama.

Gajenje povrća na ravnoj površini se primenjuje za one useve koji se gaje bez navodnjavanja ili se navodnjavaju veštačkom kišom. Na ravnoj površini omogućava se gusta setva (sadnja) i pravilan raspored biljaka.

Ovaj način omogućava primenu mehanizacije za izvođenje čitavog niza agromera. Na ravnoj površini je najmanje kolebanje zemljišne vlage i ispiranje hranljivih materija.

Gajenje povrća na lejama primenjuje se na parcelama koje su slabo propustljive, na zemljištima sa povećanim sadržajem štetnih soli ili plićim oraničnim slojem.

Leje se često primenjuju za gajenje povrća koje se seje s jeseni i rano u proleće.

Širina leje može da varira između 120 cm i 150 cm, visina 20-30 cm, a dužina prema potrebi. Između leja ostavlja se širina 40-60 cm. Leje omogućavaju bolje ceđenje suvišne vode u toku zime i rano proleće, a u toku vegetacije navodnjavanje tekućom vodom koja ide stazom i upija se u leje.

povrce na foliji

Fitarije su udubljene leje najčešće široke 80-120 cm, duboke 15-20 cm i 5-10 m duge.

Najčešće se primenjuju na malim površinama za useve koji se moraju obilno navodnjavati (paprika, praziluk i celer). Navodnjavanje se vrši natapanjem, tj. upuštanjem vode u fitarije.

Gajenje povrća na ovakav način treba vršiti samo na propustljivim, toplim zemljištima s niskim nivoom podzemne vode.

Brazde

Primenjuju se za useve koji se navodnjavaju po sistemu natapanja brazdama. Brazde se otvaraju u pravcu pada terena, njihova širina može da se kreće između 40 cm i 60 cm, a između njih se ostavlja greben 30- 50 cm.

Brazdanjem se površina isparavanja znatno povećava, što dovodi do bržeg prosušivanja, posebno grebena, usled čega je vodni režim podložniji kolebanju. Grebeni se brže suše i zagrevaju, što omogućava raniju setvu, odnosno sadnju, naročito na težim zemljištima gde postoji opasnost od zabarivanja.

Za ovaj način gajenja povrća je karakteristično da omogućava mehanizovanu obradu samo u jednom pravcu. Usled čestog navodnjavanja i česte međuredne obrade brazde se zasipaju te ih pred svako navodnjavanje treba popravljati.

Brazde se prave rano u proleće neposredno pred setvu, odnosno sadnju povrća. One se mogu izvlačiti mašinama ili ručno. Vrlo često se setva ili rasađivanje obavljaju na ravnoj površini, a brazde se otvaraju neposredno pred prvo navodnjavanje.

Autor: Violeta Veličković dipl. inž.

psss.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?