Fito farmacija



Staklenik Carske bašte

Carska bašta proizvodi povrće i u stakleniku

Preduzeće “Carska bašta”, koje su osnovali proizvođači povrća iz Mužlje i okoline, proširilo je proizvodnju. Od nedavno povrtari proizvodnju organizuju u stakleniku površine oko 1200 kvadratnih metara.

Staklenik Carske bašte

 

Kada budu završili obnovu još jednog dela ovog objekta, ukupna staklenička proizvodnja biće moguća na oko 2000 kvadratnih metara. Sada su u stakleniku krastavci i tikvice, a berba je u toku.

„Oko staklenika je zemljište koje smo opredelili za proizvodnju paprike za pečenje u tipu kapije. Trenutno sadimo rasad. Malo kasnimo iz objektivnih razloga. Zemljište i staklenik smo kupili zimus, pa smo nakon prolećnog oranja, a zbog suše, otežano obavili pripremu zemljšta. Tada nismo imali bunar, pa kasnimo desetak dana. Međutim, to se neće negativno odraziti na proizvodni ciklus“, rekao je za Poljosferu Arpad Koša, rukovodilac povrtarske proizvodnje u „Carskoj bašti“.

Rasad paprike na foliji 2

Sadnja paprike, ukupno 80.000 strukova, se obavlja na zemljištu gde je postavljen sistem za navodnjavanje kap po kap i malč folija. Tu je i bunar opremljen pumpom i odgovarajućim ventilima za doziranje prihrane. Paprika će biti navodnjavana i odozgo sistemom sa rasprskivačima.

Na delu zemljišta koje je trenutno pod pšenicom, nakon žetve, biće organizovana proizvodnja u oglednom polju za stranu semensku kuću. Planirano je da u oglednoj proizvodnji budu kupus, kineski kupus, brokoli i karfiol. Koša kaže da će „Carska bašta“ ostvariti saradnju i sa hemijskim kućama koje su iskazale interesovanje za oglede u povrtarskoj proizvodnji.

      

Rukola

Rukola je biljka skromnih zahteva

Rukola (Eruca sativa L.) je manje poznato lisnato povrće. Kod nas se poslednjih godina sve više koristi za pripremanje ukusnih i pikantnih salata.

Pripada familiji kupusnjača. Jednogodišnja je zeljasta biljka. Za ishranu koristimo listove koji su vrlo aromatični i imaju gorak ukus.

Rukola

Spada u grupu lekovitog povrća i stimulativno deluje na želudac i creva. Listovi sadrže vitamin C (100 do 200 mg/100g), mineralne materije i vlakna.

Za rukolu se kaže da je skromna biljka. Nema velikih zahteva u odnosu na zemljišta i otporna je na niske temperature. Dobro podnosi sušu i osunčane terene, a može se gajiti i na vetrovitim terenima. Zato se može proizvoditi tokom cele godine.

Agrotehnika, takođe, nije zahtevna. Osnovnu obradu treba uraditi na dubini od 20 cm. Pošto se proizvodi direktnom setvom zahteva kvalitetnu površinsku obradu. Vrlo sitno seme se seje sukcesivno, a setva počinje u martu i traje do oktobra. Međuredni razmak je od 20 do 30 cm, a u redu 3 do 5 cm na dubini od oko 1 cm. Za jedan hektar potrebno je do 2 kilograma semena.Nega useva se sastoji od međuredne obrade i navodnjavanja. Ne trpi veće štete od bolesti i štetočina.

Listovi se mogu brati nakon 40 dana od setve, kada je rozeta lepo formirana. Na kvadratni metar prinos je do 2 kilograma.

Rukola se koristi za pripremu salata, a naseckani listovi su ukusan začin. U većini slučajeva se meša sa drugim povrćem, pa salati daje specifičnu aromu. Može se i obariti ili blanširati, ali tada gubi gorčinu. Seme rukole se koristi kao začin za pripremu senfa.

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018” u prodaji

"Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2018" - nova znanja, dostignuća, iskustva ...
Detaljnije

Najave događaja

Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem 9. i 10. februara 2019.

Državni pčelarski sajam važan i pčelarima i potrošačima pčelinjih proizvoda ...
Detaljnije