krompir

Oprez! Krompirov moljac, let leptira treće generacije

Krompirov moljac ugrožava ove regije: Čačak, Leskovac, Šabac, Niš, Vranje, Jagodina, Kraljevo, Kruševac, Pančevo, Vršac, Novi Sad, Vrbas i Sombor.

Na feromonskim klopkama koje su smeštene u usevima krompira registruje se povećanje brojnosti odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja. 

Krompirov moljac je štetočina krompira kako u polju, tako i u skladištu. Štete mogu biti velike. Potrebno je sprovesti mere zaštite.

U narednih nekoliko dana očekuje se maksimum leta leptira treće generacije, saopštio je PIS.

Najugroženije regije su Čačak, Leskovac, Šabac, Niš, Vranje, Jagodina, Kraljevo, Kruševac, Pančevo, Vršac, Novi Sad, Vrbas i Sombor.

Preporuka PIS-a proizvođačima krompira

Kako bismo zaštiti i sačuvali krompir potrebno je da sprovedemo određene mere, preporuka je PIS-a.

  • Kod useva  gde je cima suva i zemljište bez korova, obavezno vaditi krompir  i čuvati ga u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira  moraju na svim otvorima biti obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.
  • Krtole krompira nakon vađenja ne ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.
  • Na usevima gde cima još uvek nije propala preporučuje se stalno održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina na zemljištu i prolazak ženki do krtola gde će položiti jaja.
  • Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite: Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 0,15-0,2 l/ha + Decis 2,5 EC 0,3-0,5 l/ha (karenca 14 dana).

PROČITAJTE KAKO SUZBITI KROMPIROVOG MOLJCA U SKLADIŠTIMA

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu