Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds

Nova knjiga: “Ređe gajene vrste povrća”

Nova knjiga iz edicije Organsko baštovanstvo.Udruženje “ORGANSKA BAŠTA” nastavlja sa izdavačkom delatnosti sa novom knjigom “REĐE GAJENE VRSTE POVRĆA”.

Autorka, Snežana Ognjenović, upoznaje čitaoce sa poreklom, načinom gajenja, đubrenjem, zaštitom i čuvanjem 55 vrsta povrća koje su poreklom sa raznih strana sveta, a uspevaju u našim klimatskim uslovima.

Ove kulture se sve više gaje u našim baštama i mogu se naći na pijacama i u marketima: batat, rukola, dajkon, čičoka, kumato itd. 

Iz knjige: 

JEJU DINJA

„Japanska, koreanska ili, kako je još zovu, orijentalna dinja – uzgaja se na Dalekom istoku još od pre nove ere, a u Evropi se pojavila u petom veku.

Ovo povrće je ovalnog oblika, sa dubokim, ravnomerno raspoređenim belim linijama na intenzivnožutoj kori. Ispod tanke kore nalazi se belo hrskavo meso sa tri semene šupljine, slatkog ukusa, sličnom kao kod dinje. Iako se često služi oljuštena, jaju dinja je poznata i po tome što je njena kora u potpunosti jestiva i veoma tanka. Semenke su vrlo male.

Ovo povrće dobro raste u blago kiselom, plodnom i prozračnom zemljištu. Ima veliku potrebu za toplotom, kao i ostalo vrežasto povrće. Biljke traže potpuno izlaganje suncu tokom celog dana. Odlično uspevaju u oblastima sa dugim i toplim letima, koja traju minimalno 3–4 meseca.

Japanska dinja može da raste u plasteniku…itd.”

Format knjige je A5, obim 120 strana, sadrži i kolorni dodatak sa fotografijama povrća.

Knjige možete poručiti preko web portala www.organskabasta.org

Oznake:, , , ,

Komentari (2)

 • Avatar

  Ivan Birtasic

  |

  Zeleo bih da mi odgovorite ima li kod nas gajenja japanskih prepelica.
  Hteo bih da stvorim udruzenje na nivou Srbije.
  Isto bih vas molio da nas obavestavate o kupcima kako bismo uvek radili za poznate kupce?

  Reply

 • Avatar

  Administrator

  |

  Poštovani, upućujem Vas na proizvođača prepelica Nešića koji ima farmu prepelica. Verujem da će biti dobar sagovornik na temu o kojoj želite da pričate. Možete ga kontaktirati na Fejsbuk stranici “Farma Prepelica Nešić”. Hvala što čitate portal poljosfera.rs. Pozivamo Vas da i dalje pratite naše sadržaje. Svako dobro!

  Reply

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije