Navodnjavanje krastavca

krastavacc

Krastavac krajnje rasipnički troši vodu, ima veoma razvijenu vegetativnu masu koja intenzivno transpiriše, a koren se razvija u površinskom sloju 20-25 cm dubine,

krastavacc

odakle voda vrlo intenzivno isparava.

Potreba krastavca za vodom je 250-400 mm u zavisnosti od toga da li je rana, letnja ili kasna proizvodnja.

U vreme setve zemljište treba da je optimalno vlažno. U suprotnom se obavlja predsetveno zalivanje i nakon nekoliko dana kada se zemljište prosuši izvodi se površinska priprema i setva.

Poslesetvena zalivanja su rizična, jer može doći do stvaranja pokorice, može se intervenisati malim zalivnim normama da bi se razmekšala pokorica.

Do početka obrazovanja zametaka obavljaju se umerena zalivanja, da bi se sprečio intenzivan porast vegetativne mase i omogućilo formiranje većeg broja ženskih cvetova. Turnus je 4-8 dana u zavisnosti od uslova proizvodnje. 

U početku cvetanja preporučuje se još oskudnije zalivanje, čak i da se izostavi jedno zalivanje da bi se poboljšala oplodnja i formiranje ženskih cvetova.

Od početka formiranja plodova u periodu berbi neophodna su češća zalivanja svakih 3-5 dan , naravno turnusi u modificiranom obliku.

krastavci plodovi

Nedovoljna vlažnost u periodu plodonošenja uzrokuje prekid porasta mladih zametaka, plodovi se deformišu, krive, smanjuje se prinos, pogoršava se kvalitet (gorčina plodova), opada im tržišna vrednost.

Ukoliko se primenjuje zalivni režim prema vlažnosti zemljišta tehnički minimum vlažnosti u vegetativnom porastu 70% PVK, za vlažnije rejone 60% PVK, period plodonošenja 75-80% PVK.

Krastavac je toploljubiv usev osetljiv je na hladnu vodu, min 20°C. Zalivanje treba obavljati kada su srednje dnevne temperature u proleće niže od 11°C i leti 15 -17°C.

Zalivne norme su male 20-30 mm, prokvašava se sloj 20-30 cm. U početku vegetacije 15-20 mm. Obavlja se veći broj zalivanja, velika je norma navodnjavanja.

Načini navodnjavanja: BRAZDAMA, OROŠAVANJEM ILI KAPANJEM, SUBIRIGACIJA, MIKROKIŠENJEM. Zalivanje svakodnevno, onoliko vode koliko dnevno utroši na evapotranspiraciju, održava se vlažnost oko PVK.

Uzgoj uz vertikalnu potporu (mrežu), na foliji ili mikrokišenje ukoliko se koristi malč.

Autor: Valentina Aleksić, dipl. inž. melioracije zemljišta i voda

Izvor: psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede