Krompirova zlatica – Kako zaštititi usev? Mladi krompir ne tretirati!

krompirova zlatica krupno

Krompirova zlatica je kod nas najznačajnija štetočina krompira. Redovno je prisutna u svim lokalitetima u velikoj brojnosti. 

Na području Srbije usevi krompira se, u zavisnosti od sortimenta, vremena sadnje, lokaliteta i upotrebe sistema za navodnjavanje, nalaze u fazi od razvoja listova do faze početka sklapanja redova. Usevi namenjeni za ranu proizvodnju su u procesu vađenja.

Pregledom useva uočeno je prisustvo odrsalih jedinki, jajnih legala i larvi krompirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata), saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

krompirova zlatica jajno leglo
Jajno leglo krompirove zlatice, foto: PIS

Krompirova zlatica može uništiti listove

Štete pričinjavaju odrasle jedinke i larve hraneći se listovima. Larve su mnogo štetnije od odraslih jedinki i za kratko vreme mogu uništiti veliku površinu lista. U toku je piljenje larvi krompirove zlatice, a najavljene visoke temperature usloviće masovnije piljenje larvi.

Preporuka

PIS preporučuje pregled useva na prisustvo larvi te štetočine i ukoliko se regitruje njihovo prisustvo primena nekog od insekticida:

  • Mospilan 20 SG, Tonus, Volley 20 SP, Kestrel, Wizzzaard, Afinex, Zlatospilan, Asheta, Epik (acetamiprid) 0,2 – 0,25 kg/ha ili
  • Alverde (metaflumizon) 0,25 l/ha.

Ulazimo u period u kojem će lokalno biti uslova za padavine. Sa ciljem zaštite krompira od patogena prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i crne pegavosti krompira (Alternaria solani), pre padavina, preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Dithane M 45, Mankogal 80, Mankogal extra, Vilozeb, Prevent 80 WP, Manfil 80 WP, Nota, Titilar 75 WGD (mankozeb) 2-2,5 kg/ha ili
  • Polyram DF (metiram) 2 kg/ha.

U usevima koji su namenjeni za proizvodnju mladog krompira ne preporučuju se hemijske mere zaštite.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?