Kalendar radova u povrtnjacima

Planiranje i dobra organizacija posla su prvi koraci ka uspešnoj proizvodnji.

Kako na pravi način organizovati povrtarstku proizvodnju podseća nas Dušan Despotović iz Poljoprivredne stručne službe kroz Kalendar radova u povrtarstvu.

Kalendar radova u povrtnjacima

JANUAR:

  • Priprema leja i tunela. Setva u leje paprike, paradajza, krastavca i salate.
  • Nega biljaka u leji,
  • Kontrola povrća u trapu i u podrumu
  • Ispitivanje klijavosti semena 

FEBRUAR: 

  • Setva u leje paradajza, paprike, kupusa i kelerabe za ranu njivsku proizvodnju, 
  • Nega rasada u leji: provetravanje, zalivanje, prihrana i zaštita, 
  • Pikiranje paradajza i paprike posejane u januaru, 
  • Priprema bašte za ranu stevu. Primena zemljišnih herbicida na površinama za uzgoj crnog luka i graška, 
  • U povoljnim vremenskim uslovima, sadnja crnog i belog luka i setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka. 

MART: 

  • Setva spanaća, salate, rotkvice, graška, mrkve, peršuna i paštrnaka. 
  • Sadnja krompira, salate, kupusa, kelja, kelerabe i rena, 
  • Izgradnja i priprema mlakih leja i setva paprike, paradajza, plavog patliidžana, celera i kupusnjača za proizvodnju rasada. 

APRIL: 

  • Uništavanje korova zemljišnim herbicidima, na površinama na kojima će se sejati paradajz, paprika, pasulj i boranija. 
  • Suzbijanje korova u izniklom luku, grašku i dr.povrću. 
  • Nega rasada paradajza, paprike i plavog patlidžana u leji, 
  • Završavanje setve luka, graška i mrkve, 
  • Direktma setva paprike početkom, paradajza polovinom, a krastavca, tikvice, pasulja, boranije i kukuruza šećerca u trećoj dekadi aprila, 
  • Sadnja krompira, kupusa, karfiola i kelerabe, 
  • Berba salate, spanaća, rotkvica i mladog luka. 

MAJ: 

  • Suzbijanje korova u izniklom povrću 
  • Zaštita paradajza, krompira, krastavca i kupusa od plamenjače i od drugih bolesti, 
  • Praćenje razvoja krompirove zlatice i prskanje kada se ispile larve. 
  • Prihrana, zalivanje i okopavanje useva. 
  • Setva pasulja, krastavaca, lubenica, dinja, kukuruza šećerca… 
  • Sadnja paprike, paradajza, krastavca, lubenica, dinja, plavog patlidžana i celera. 
  • Berba kelja, salate, spanaća, graška i vađenje mrkve i mladog krompira. 

JUN:  

  • Nastaviti zaštitu paradajza, krastavaca, luka i kupusa od plamenjače i drugih bolesti. 
  • Papriku štititi od bakteriozne pegavosti lista i ploda, uvenuća, plamenjače, truleži vrha ploda i lisnih vaši. 
  • Lubenice zaštititi od fuzarioznog uvenuća. 
  • Prihranjivanje biljaka. 
  • Berba kupusa, kelja, karfiola, kelerabe, salate, spanaća, rotkvica, mladog luka i rane mrkve.
  • Priprema zemljišta i setva rotkvice, salate, bpranije, cvekle, peršuna, paštrnaka i praziluka.

JUL:

  • Zaštita paprike, paradajza, krastavaca, lubenice i krompira od bolesti i štetočina, koje su se pojavile u prethodnom mesecu. 
  • Pasulj i boraniju sačuvati od bakterija, a kupus za jesenju proizvodnju od plamenjače i buvača. 
  • Prihrana i zalivanje useva. 
  • Beru se paradajz, paprika i krastavac, vade crni luk i krompir.
  • Setva postrne boranije, kornišona i rotkve. Sade se kupus, kelj, karfiol i kasni paradajz.

AVGUST: 

  • Nega useva na polju. 
  • Povrće se štiti od istih bolesti i štetočoina kao u prethodnom mesecu. Pravilo je da se prvo oberu zreli plodovi, a zatim biljke zaštite. Obratiti pažnju na izbor preparata. 
  • Biljke iz druge setve, kao što su boranija, kornišoni i kupus treba zaštititi od plamenjače.
  • Vađenje crnog luka i berba paprike, paradajza, plavog patlidžana, salate, lubenica i dinja. 
  • Setva salate, spanaća, rotkve, rotkvice i luka srebrnjaka za proizvodnju rasada. 

 SEPTEMBAR: 

  • Zaštita je ista kao u prethodnom mesecu. Koristiti preparate s najkraćom karencom.
  • Nega rasada salate i luka srebrnjaka na otvorenoj leji.         
  • Biljke u bašti negovati i zaštititi od ranih mrazeva.
  • Berba boranije, kornišona, paradajza, paprike, i drugog jesenjeg povrća. Vađenje krompira.
  • Postepena setva rotkve, spanaća i salate svakih sedam do deset dana. 
  • Obrada zemljišta.

 OKTOBAR: 

  • Sade se salata, beli, crni i luk srebrnjak.
  • Jesenja setva spanaća i ozimnih sorti graška.
  • Paradajz staviti na dozrevanje, a karfiol na dorastanje. 
  • Vaditi korenasto povrće i čuvati ga u trapu ili u podrumu. 
  • Berba kupusa, karfiola, rena i rotkve. Novembar: 
  • Berba kasnog kupusa, kelja pupčara i vađenje celera, praziluka, mrkve, peršuna, paštrnaka i rena. 
  • Trapaljenje povrća. 
  • Sve biljne ostatke gajenih i korovskih biljaka počupati, izneti iz bašte i spaliti.
  • Kasna jesenja obrada zemljišta. 

 DECEMBAR: 

  • Obilaziti useve na polu-salatu, spanać, luk. Kontrolisati utrapljenu mrkvu, peršun, cveklu…
  • Priprema zemljišta za leje. 
  • Popravka alata spremanje toplih leja. 
  • Setva salate, luka i paprike za ranu proizvodnju. 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?