Kako suzbiti krompirovog moljca (Phthorimae operculella) u skladištima

Moljac krompira crv

Sačuvati kvalitet krtola krompira u skladištima jednako je važno kao i isplanirati i u potpunosti sprovesti proizvodni proces na njivama.

Pre skladištenja krtola potrebno je obezbediti najbolje moguće uslove u prostoru koji smo opredelili za skladište. Neretko, upravo u skladištima dolazi do oštećenja krtola krompira od krompirovog moljca.

Prenosimo savete Zorana Panajotovića, diplomiranog inženjera kako suzbiti ovu štetočinu. 

Krompirov moljac pravi štete i na polju i u skladištu

Oštećenja od krompirovog moljca se primećuju tek tokom vađenja krompira, ali najčešće ipak u skladištu, gde u povoljnim uslovima štetočina nastavlja da se razvija, praveći sve veće štete, koje mogu biti tako velike da su semenske krtole neupotrebljive, a merkantilne se teško prodaju na pijaci. 

Krompirov moljac snimak sa feromonske klopke
Krompirov moljac snimak sa feromonske klopke

To je leptir koji je štetočina krompira i u polju i u skladištu, pri čemu veće štete nanosi uskladištenom krompiru. 

Oštećenja na krtolama od krompirovog moljca
Oštećenja na krtolama od krompirovog moljca

Ako se štetočina sa krtolama useli u skladište, u kasno leto, dok je još toplo, a skladište se ne hladi, vrlo brzo nastavlja razvoj praveći mnogo veće štete na krtolama. Tada su mere suzbijanja ograničene na sprečavanje razvoja prisutne štetočine, ali i sprečavanje doletanja štetočine sa okolnih polja ili iz drugih skladišta.

Saveti: Suzbijanje krompirovog moljca u skladištu

U skladište ne unositi oštećene krtole, u kojima mogu da se nalaze larve moljca.

U skladištu krompira održavati temperaturu ispod 9 0C (donji prag razvića), a najbolje od 5-8 0C.

Na vrata, prozore, ventilacione otvore skladišta postaviti anti-insekt mreže, kako bi se onemogućio ulazak novih štetočina, ali i izlazak onih koji se razvijaju na uskladištenim krtolama.

U podrumima i podnim skladištima ako je moguće održavati temperaturu do 16  0C pri kojoj nema piljenja gusenica iz jaja.

Skladišne površine (podove, zidove i plafone) praznih skladišta mogu se tretirati insekticidima na bazi malationa, pirimifos-metila, cipermetrina i deltametrina.  

Vreće sa krtolama u tom slučaju treba dobro pokriti folijom nakon primene ovog insekticida, kako bi se obezbedili što bolje delovanja parama sredstava.

Unošenje robe u tretirana prazna skladišta je dva dana posle primene.

Kod manjih količina uskladištenog krompira (u gajbama, vrećama ili u gomilama) može biti korisno mešanje krtola sa talkom, osušenim pepelom, peskom i slamom, kao i držanje u magacinu zajedno sa belim lukom, bosiljkom i sličnim aromatičnim biljkama.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede