Celer- kako proizvoditi kvalitetan rasad

celer 2
Proizvodnja kvalitetnog rasada celera. Da bi seme celera što brže proklijalo kontejneri se smeštaju u komore za naklijavanje u kojima se održava optimalna temperatura i vlaga

Kontejnerski rasad celera ima potpuno pravilan i jednak vegetacioni prostor, što omogućava ujednačen porast biljke.

Gotovi supstrati

Za proizvodnju rasada najbolje je koristiti gotove supstrate dobrih vodnovazdušnih osobina i sadržaja hranjivih elemenata neophodnih za razvoj. Supstrati su sterilni i ne sadrže uzročnike bolesti.
 
Rasađivanjem sa grudvom supstrata na korenu, biljke  prelaskom na poljske uslove ne doživljavaju stres kao one presađene sa golim korenom.
Seme celera veoma sporo klija i niče pa je dobro ako se pre setve ono potopi u vodu temperature 20 stepeni na svetlu dan ili dva.

Komore za naklijavanje

Da bi seme što brže proklijalo kontejneri se smeštaju u komore za naklijavanje u kojima se održava optimalna temperatura oko 25 stepeni C uz potpunu zasićenost vazduha vlagom. U komori za naklijavanje kontejneri ostaju nekoliko dana da seme proklija. Nakon toga se premeštaju u grejne zaštićene prostore u kojima se održava ujednačena optimalna temperatura uz održavanje vlažnosti supstrata.
 
Nakon što biljčice niknu i razviju prve kotiledone listove, temperaturu u zaštićenom prostoru sniziti na 18 stepeni s tim da noćne budu nešto niže, ali ne ispod 12 stepeni C uz redovno provetravanje i vlaženje supstrata. Takav temperaturni režim se održava sve dok biljke ne razviju 4-5 stalnih listova, odnosno 10-12 nedelja nakon setve.
 
Prihrana preko lista se primenjuje samo kada se primeti gubitak tamno zelene boje.
 
Pre rasađivanja rasad je poželjno tretirati nekim kontaktnim fungicidom ili fungicidom na bazi bakra.  
 
Nedelju dana pre planiranog roka rasađivanja zaštićene prostore treba maksimalno otvoriti kako bi rasad došao u direktni kontakt sa svetlošću. 
 
Celer se rasađuje kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva.
 
Mira Miljković, dipl. inž. poljoprivrede
 
 
 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?