Završena škola gradskog pčelarstva „Bee connected“

pcelar

”BeeConnected” nastavlja sa radom i sledeće sezone: škola pčelarstva, zasnivanje novih gradskih pčelinjaka, javne kampanje.

U prostorijama dizajn huba ”Nova iskra” dodeljeni su sertifikati polaznicima prve generacije ”BeeConnected” škole urbanog pčelarstva koja je jedinstvena po tome što je i teoretska i praktična nastava izvođena u centru grada.

Škola je namenjena prvenstveno nezaposlenim osobama, ali i svima koji su zainteresovani da se bave pčelarstvom i da kroz praktičan rad doprinesu očuvanju oprašivača bez kojih ne bi bilo 70 odsto biljnih vrsta koje čovek koristi u ishrani.

Šesnaest polaznika škole je četiri meseca, od jula do oktobra, pohađalo kurs pod mentorstvom profesionalnog pčelara Slađana Simonovića, a interesantno je da se praktična obuka u najvećoj meri odvijala u urbanom pčelinjaku koji je smešten na krovu marketinške agencije ”Kreativa Unlimited” na Ušću, u blizini oaze gradskog biodiverziteta Velikog ratnog ostrva.

bee connecting

Osnivač ”Nove iskre” Miljan Peljević istakao je da je važno da što veći broj kompanija svoje CSR aktivnosti usmerava ka ekološkim temama i da se, ukoliko za to imaju uslove, poput Kreative Unlimited, priključe globalnom pokretu očuvanja pčelinje zajednice u urbanim sredinama.

”Naša ideja nije bila da se pčelarstvo posmatra isključivo kao komercijalna aktivnost koja se dešava daleko od grada, već da ljude motivišemo da dublje sagledaju problem izumiranja pčela kroz bolju informisanost i pristup praktičnom radu”, rekao je Peljević i dodao da štiteći pčele štitimo lokalni biodiverzitet, ali i zdravlje čoveka koje zavisi od pristupa raznovrsnoj ishrani za čije postojanje su neophodne upravo pčele.

Predsednica ekološkog udruženja ”Ekonaut” koje je inicijator i nosilac projekta, Sabina Kerić podsetila je da je gradsko pčelarstvo prepoznato u mnogim razvijenim urbanim sredinama kao dobar način obogaćivanja lokalnog biodiverziteta, ali i kao društveno odgovorno ponašanje koje senzibiliše širu javnost i skreće pažnju na ekološke probleme koje prete čovečanstvu.

”Jedan od načina da sačuvamo pčele je da sadimo biljke koje privlače ove insekte. Ako znamo kako da zaštitimo i razvijemo cvetne površine vrstama atraktivnim za pčele, tako da imaju dovoljnu količinu nektara i polena, značajno poboljšavamo prirodno stanište za pčele, ali istovremeno štitimo životnu sredinu koja je sve više izložena različitim pesticidima i insekticidima”, upozorila je Kerić.

U okviru ”BeeConnected” projekta izrađen je i priručnik koji sadrži spisak od 100 biljaka koje hrane i privlače pčele. Ovaj priručnik daje širok spisak jestivih, ukrasnih i lekovitih biljaka koje svako od nas može gajiti i na taj način obezbediti zdravo gradsko okruženje i za pčele i za čoveka.

Projekat ”BeeConnected” nastavlja sa radom i sledeće sezone kroz organizovanje škole pčelarstva, kroz zasnivanje novih gradskih pčelinjaka na teritoriji Beograda i okoline, ali i kroz raznovrsne javne kampanje za podizanje svesti o važnosti pčela, očuvanju biodiverziteta i životne sredine.

Projekat je otvoren za društveno odgovorne kompanije koje su u mogućnosti da postave košnice na otvorenim površinama, čak i na krovovima svojih zgrada.

Projekat ”BeeConnected” realizuju ekološko udruženje ”Ekonaut” i dizajn hub ”Nova iskra” uz podršku Heinrich-Böll-Stiftung Belgrade, predstavništva u Beogradu.

Foto: pixabay.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?