pčelar u pčelinjaku

Varoa je parazit koji uništava pčele – zaštitimo pčelinja društva

Početak nove pčelarske sezone, a to je druga polovina leta i ulazak u jesenji period, pored uobičajenih poslova na pčelinjaku podrazumeva i intenziviranje borbe protiv varoe.

Jedino zajednice oslobođene od ovog parazita imaju mogućnost za stabilno i uspešno prezimljavanje i mogu dati visoke prinose naredne godine. U pčelinjem društvu ne bi smelo da bude više od pet procenata jedinki varoe u odnosu na broj pčela u košnici. 
Varroa
Foto: en.wikipedia.org
 

Varoa uništava pčelinja društva i ugrožava pčelarenje

Kolika je varoa opasnost za pčele možda najbolje ilustruju podaci da jedna varoa radilici smanjuje masu za oko 10 procenata u odnosu na normalnu, a životni vek na oko 20 umesto 35 do 40 dana.
 
Ako su na radilici dve varoe, život joj obično ne traje ni čitavu sedmicu. To praktično znači da ako je društvo zazimljeno sa oko 20.000 pčela, a ostalo je oko pet procenata varoe, u košnici ih ima oko hiljadu. Nakon prezimljavanja, u maju i junu, u pčelinjem društvu biće od 50.000 do 60.000 pčela, broj varoa će se mesečno udvostručiti i dostići brojku od preko dvadeset hiljada. Tako se dolazi do veoma kritičnog broja i odnosa koji može da ugrozi i ranu bagremovu pašu, ali i da se dogodi naizgled nelogična situacija: da po povratku sa bagrema, kada se na gotovo svakoj grani može očekivati roj i kada su sve zajednice u vrhuncu, takvo društvo varoa jednostavno uništi. 
 

Zaštita pčela od varoe

Sredstava zaštite od varoe je na našem tržištu mnogo. Preporučuju se organske kiseline (mravlja, oksalna, mlečna) kao i eterična ulja biljaka. među kojima je najznačajniji timol. To je prirodni sastojak lekovitih i medonosnih biljaka koji se odlikuje jakim i prijatnim mirisom, ima odlične antiseptične osobine pa se vekovima koristi  u medicini. Mnoge biljke u sebi sadrže znatne količine ove materije. To su majčina dušica, vranilovka ili mravinac, lavanda, pelin ili turski neven i druge. One su i medonoše pa stoga mogu poboljšati pčelinju pašu. 
 
Koliko će varoe biti u društvu zavisi i od izbora biljaka od kojih pčele unose polen i nektar. Takođe i selidbe doprinose da društva budu pod stesom i izložena varoi prilikom velike koncentracije zaraženih košnica na bagremu ili suncokretu. 
 
Pripremila: Kosovka Jakšić dipl. inž. poljoprivrede
Izvor: psss.rs

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu