Uskoro će se znati u kojoj opštini će biti pogon za pakovanje meda

punjenje teglica medom

Odluka o tome u kojoj opštini će biti podignut pogon za pakovanje meda koji udruženo planiraju da izgrade pčelari, biće doneta 26. oktobra.

Ovo je izjavio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom posete Gadžinom Hanu.

Nakon razgovora s proizvođačima meda u Gadžinom Hanu, koji se tim poslom bave profesionalno, ali i iz hobija, Nedimović je kazao da je pčelarima odao priznanje, jer su se međusobno „uvezali“ i pokušavaju da naprave pogon gde bi pakovali svoj med i odakle bi ga plasirali na domaće i inostrano tržište.

– Ovo je jedinstven primer gde se ljudi koji se bave istom proizvodnjom sami povezuju i pokušavaju da naprave nešto što će im dati dodatnu vrednost i što će im doneti mnogo više novca nego što su imali do sada, kazao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, potražnja za srpskim medom je velika i ovakvo udruživanje proizvođača iz Gadžinog Hana, Bujanovca, Aleksinca, ali i iz drugih gradova doprineće da se proizvodnja meda u Srbiji još više poveća.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine  će različitim merama podrške, poput subvencija po košnici ili za nabavku opreme koja se primenjuje u pčelarstvu, pomoći da se ta  proizvodna grana razvije, naglasio je ministar, podsetivši da se trenutno vraća 40 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme i da se daje 600  dinara  podsticaja po košnici.

Nedimović je precizirao da se u najsiromašnijim opštinama Srbije pčelarima vraća 55 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme. Napomenuo je i da su se 32 opštine javile na poziv pčelara lokalnim samoupravama da im dostave ponude za izgradnju pogona za pakovanje meda.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?