SPOS poziva pčelare i poljoprivrednike da anonimno prijave trovače pčela

SPOS najavio početak kontrole tretmana semena suncokreta.

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i Uprava za zaštitu bilja u avgustu prošle godine dogovorili su da se krene u kontrolu zasađenog semena, odnosno biljaka koje iz njega izrastaju, na prisutvo zabranjenih neonikotinoida.

Sada je sa šefom fitosanitarne inspekcije Nenadom Milojevićem dogovoreno i operativno delovanje po tom pitanju.

SPOS poziva sve pčelare i savesne poljoprivrednike da anonimno prijave SPOS-u (pa će SPOS prijavu takođe anonimno proslediti nadležnim inspekcijama), svako saznanje o tome da neko tretira seme suncokreta ili kukuruza zabranjenim neonikotinoidima, ili pak da prodaje pesticide uvežene „crnim kanalima“ u svom domaćinstvu. 

Zašto je to važno?

Jedan od glavnih uzroka masovnog trovanja pčela u Srbiji je nelegalni tretman semena suncokreta zabranjenim insekticidima neonikotinoidima (imidakloprid, tiametoksam i klotianidin).

Oni dovode ne samo do akutnog trovanja pčela, već ostvaruju i dugotrajne štetne efekte na pčele, te pčele uginjavaju i tokom zime i proleća usled konzumiranja zagađenog polena.

Nak0n prosleđivanja prijava inspekciji, inspekcija će službeno angažovati policijske organe, kao i tržišnu inspekciju, i proveriti tačnost prijave, te preduzeti odgovarajuće mere, saopštio je SPOS.

SPOS podseća da je sada pravo vreme kada treba iskoreniti prodaju nelegalnih pesticida, a ne kada dođe trenutak za selidbu na suncokret ove godine, jer će tad biti kasno.

Problem sa nelegalnim pesticidima je u tome što oni zvanično nisu predmet rada fitosanitarne inspekcije koja se bavi samo primenom legalno registrovanih pesticida.

Crno tržište je predmet rada policije i tržišne inspekcije, a pesticidi na crnom tržištu se smatraju opasnim materijama, a ne pesticidima.

Međutim, fitosanitarna inspekcija itekako može da „angažuje“ policiju i tržišnu inspekciju, ali mora da raspolaže prijavom onih koji se bave nelegalnom primenom ili nelegalnom distribucijim pesticida, pojašnjava SPOS.

“Kada ove godine suncokret bude zasejan i krene da niče i raste, fitosanitarna inspekcija uzorkovaće određeni broj parcela (najbolje po prijavi, ili slučajnim izborom, pre svega u krajevima gde je 2018. godine bilo nezvaničnih trovanja (jer nije bilo nijedne jedine zvanične prijave trovanja na suncokretu), što znači da je bilo nelegalne primene neonikotinoida, i obaviti analizu biljaka na prisustvo spornih neonikotinoida.

Jedna takva analiza košta oko 32.000 dinara (i država će u tu svrhu morati da odvoji značajnu sumu), te molimo da sve vaše prijave budu ozbiljne i što je pouzdanije moguće. 

Nakon što dobijemo prijave, sa Upravom za zaštitu bilja napravićemo plan kontrole zasada, i krenuće kažnjavanje nesavesnih poljoprivrednika kojima preventivne mere nisu bile dovoljne da prekinu sa svojom negativnom praksom”, poruka je SPOS-a.  

Prošle godine bilo trovanja, ali ne i prijava

U avgustu 2018. godine SPOS je pozvao sve pčelare da prijave prošlogodišnja trovanja na suncokretu Odboru za zaštitu pčela SPOS.

Obrazac za prijave je bio objavljen na svakoj omotnici časopisa „Srpski pčelar“ prošlog proleća, kao i u brošuri koju je SPOS svojevremeno izdao.

Ali, kako navodi SPOS, nijedna prijava nije stigla.

Bez prijava ne postoji kredibilitet da SPOS animira nadležne da rade još efikasije nego do sada.

Neophodna je maksimalna ozbiljnost po ovom pitanju.

Sve je važno i ništa se ne sme propustiti, poručuju pčelarima iz SPOS-a i pozivaju ih da prijavljuju trovanja i “crne” prodavce pesticida, jer to neće učiniti niko drugi.

Foto: Tatjana Mrdak

 

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu