Ponovo masovni pomor pčela u kikindskom ataru

pomor pcela kikinda

Za kikindske pčelare nova katastrofa – više od 1000 uništenih pčelinjih zajednica.

Više stotina košnica koje su postavljene u atarima oko Kikinde ostalo je bez pčela. 

Prvi je uginuće pčela Udruženju pčelara „Kikinda“ prijavio pčelar Zlatko Popetru 23. maja u ranim popodnevnim satima. Odmah je, kako nalaže procedura, pozvao nadležne organe, policijske službenike, veterinarskog inspektora, veterinara i inspektora sekretarijata za zaštitu životne sredine koji su došli na pčelinjak i obavili uviđaj. Preko 60 košnica pčela kod Popetrua je bilo na umoru. Potom su i ostali pčelari prijavljivali pomor.

U prvim satima nakon saznanja da je došlo do uginuća pčela, čak 15 pčelara prijavilo je da su doživeli totalnu štetu. 

„Ono što smo zaticali na pčelinjacima je bilo poražavajuće. Pune košnice mrtvih pčela i što je još gore, znaci trovanja su i dalje bili prisutni, novootrovane pčele su gmizale po travi. Iste večeri smo kontaktirali i nadležnog republičkog fitopatologa i dogovorili se kad i kako ćemo narednog jutra krenuti u obilazak terena i uzorkovanje njiva.“, kaže Čolak.

Trovanje je zabeleženo pored novomiloševačkog, iđoškog i bašaidskog puta.

Pčelari pretpostavljaju da je u pitanju trovanje pčela na pšenici. Kako kaže Čolak, sumnjaju na otrove Hlorpirifos i Dimetoat i eventualno na Nural-D, uz pretpostavku da je kao lepak korišćeno nedozvoljeno sredstvo, šećer.

Rezultate analize uzorkovanih biljaka pčelari očekuju već do polovine naredne nedelje.

„O konačnoj šteti je suviše rano govoriti, ali u ovom trenutku možemo da kažemo da je ona oko 120.000 evra sa tendencijom rasta. Oni kojima je teško da razumeju štetu putem ovih podataka, na najplastičniji način ćemo objasniti ovako: Juče je u Kikindi uginulo 120 krava ili oko 700 svinja u pčelama“, kaže Čolak.

Pčelari apeluju, ali da li ih čujemo?

„Teško nam je više i da apelujemo i da se borimo sa vetrenjačama, ali se uvek nadamo da ćemo se jednog dana izboriti za pravo na život pčela i za pravo na zdrav život našoj deci i nama“, poručuje Čolak u ime svih pčelara.

Kikindski pčelari se još nisu oporavili ni od strašnog pomora pčela koji se dogodio 2015. godine kada su stradale pčele u 3500 košnica. Razlog trovanja bio je tretiranje semena suncokreta neadekvatnim sredstvima.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede