Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds
kosnice u niyu 2

Pčelinjak u oktobru: Završiti sve započete poslove i pripremu pčele za zimu

U oktobru treba zazimiti pčele i nastaviti i sve poslove na pčelinjaku koje su pčelari započeli u septembru. 

Oktobar je mesec kada je temperatura u proseku niža za par stepeni u odnosu na prethodni period. Razdoblja sunčanih dana su kraća, temperatura osetno brže pada, uz napomenu da su padavine učestalije i da je intenzitet vetra češći tako da sve nabrojano ima kontraproduktivne efekte na radove i postupke na pčelinjaku koji nisu na vreme sprovedeni.

Pčele počinju pripreme za uzimljavanje

Poznato je da se u ovom mesecu izvodi poslednje leglo, a matica praktično prestaje sa polaganjem jaja ili se polaganje svodi na najmanju meru, piše Dragoljub Krajnović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije. 

Pošto je vreme već osetno hladnije pčele ređe izlaze u potragu za nektarom ili polenom i u košnici već uveliko počinju pripreme za uzimljavanje.

Primarna delatnost pčela radilica u ovom periodu jeste da raspoređuju med u košnici tako da ga mogu najlakše koristiti kada formiraju klube u hladnom zimskom periodu godine. Neophodne količine i pravilan raspored zimskih zaliha hrane predstavljaju važan faktor u ovom mesecu. Kao što je napomenuto matica na osnovu svog prirodnog instinkta obustavlja polaganje jaja u ćelije saća, ograničava se dalje uvećanje legla tako da dodatno prihranjivanje pčela u ovom periodu je nepotrebno tako da može samo da šteti zimskim pčelama.

Koliko zimskih zaliha je potrebno pčelama?

Postoji više faktora koji utiču na formiranje optimalne količine zimskih zaliha hrane za pčele, ali smatra se da količina od 15 do 25 kg meda može da zadovolji potrebe pčela u zimskom periodu.

Raspored hrane treba da je takav da ona bude lako dostupna pčelama tokom celog zimskog perioda.

Dobro snabdeveno društvo hranom podrazumeva formiranje i postavljanje okvira sa dobrim vencem meda iznad klubeta dok sa jedne strane ramovi moraju biti dobro napunjeni medom i polenom. U isto vreme pčele propolisom (pčelinjim lemom-lepkom) zatvaraju sve nepotrebne otvore na košnici, učvršćuju ramove i poklopnu dasku i time ih povezuju u stabilnu kompaktnu celinu, podseća Krajnović.

Jasno je da će pčele sigurnije prevazići surove zimske uslove samo ukoliko im se obezbedi povoljno sklonište – ispravna košnica, mir na pčelinjaku (i u neposrednoj okolini) uz preduslov da se košnice nalaze na stabilnim postoljima.     

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije