Pcele na cvetu

Pčelinja društva su u dobroj kondiciji

Za pčelinja društva protekla zima je bila povoljna. U Banatu nije bilo većih gubitaka pčela, a do propadanja je dolazilo samo ako je pčelar grešio, kaže pčelar i član Izvršnog odbora Saveza pčelarskih organizacija Srbije za Banat, Miladin Milosavljević.

„Većina pčelara je dobro odradila svoj posao. Na našem terenu nije bilo bolesti, što dokazuje da se pčelari trude da održe zdrave pčelinje zajednice i dobro odrade tehnologiju“, potvrdio je Milosavljević za Poljosferu.

Pčele vredno rade i iskoristile su cvetanja vrbe, livadskog bilja i voća. Rezultat nije veća količina meda, ali su sakupile dosta polena, što je važno za život u košnici.

„Situacija je povoljna. Jedino se pribojavamo da bagrem ne procveta ranije i da ta paša brzo prođe. Iako neki pčelari kažu da će cvetanje bagrema biti znatno ranije od uobičajenog perioda, mislim da se to neće desiti. Od starijih pčelara sam čuo da je bilo godina, ali vrlo retko, kada su vrcanje bagremovog meda završavali početkom maja. Verujem da to neće biti slučaj ove godine, jer su noći još uvek svežije. Većina pčelara koji se pripremaju za bagremovu pašu očekuju da će cvetanje bagrema biti krajem aprila i početkom maja“, kaže Milosavljević.

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Close Menu