kosnice

Pčelari o prošloj pčelarskoj godini: Bila je to borba za pčele

Da se ne ponovi prošla pčelarska godina”, komentar je pčelara koji su prošlog vikenda izlagali na jubilarnom, desetom Festivalu meda u Zrenjaninu.

“Prošle pčelarske godine smo se borili za naše pčele, a ne za količinu meda. Pčelarim 29 godina i ne sećam se da je bilo ovakvih godina. Jednostavno, osim suncokretovog, drugog meda nije bilo. Sakupio sam tek petinu meda u odnosu na količinu koju inače sakupim u prosečnoj godini. Sa 3500 kilograma uspeo sam da pokrijem rashode” kaže Antonije Jovanović, predsednik udruženja pčelara u Arilju.

On smatra da će biti dovoljno meda za potrošače u našoj zemlji, ali ne i za izvoz.

“Mogu inokupci plaćati koliko god hoće, meda nema. Prošle godine je otkupljivač koji je izvozio za Italiju izvezao samo iz našeg udruženja više bagremovog meda nego ove godine iz cele Srbije. Za nas pčelare, ali i za potrošače, sada je najvažnije da država zaustavi švercere koji prodaju falš medove. Potrošači treba da znaju da kilogram meda ne može da košta 300 ili 400 dinara. Tržišna cena je od 700 do 1500 dinara za kilogram”, poručuje Jovanović.

Miroslav Hunjadi, pčelar iz Petrovaradina kaže da su pčelari u Vojvodini sakupili malo meda lipe i uljane repice i da je sreća što je suncokretova paša bila dobra. Cena je posledica nestašice, a kada postojeće količine budu potrošene, med će biti još skuplji, smatra Hunjadi.

“Ima pčelara koji nakon bagremove paše nisu koristili centrifuge. Imam 200 košnica i u prosečnim godinama izvrcam oko četiri tone bagremovog meda, a ove godine svega 400 kilograma. Seleći sam pčelar. Sreća je da smo sakupili suncokretov med i zazimili pčele. Važno je da smo njima pomogli da prežive. Med je skuplji samo zato što je godina podbacila. Nadam se da će sledeća biti bolja”, kaže pčelar Dobrivoje Jovanović iz okoline Požarevca.

Janoš Balint iz Mužlje poručuje da je prošla pčelarska godina bila jako loša za pčelare, a za neke, nažalost, i katastrofalna. Izvrcao je tek trećinu prosečnog prinosa. On smatra da su vrlo loše prošli oni pčelari koji se bave samo proizvodnjom meda.  

Pčelari poručuju da je dobro što je država prepoznala značaj pčelarstva i pčelara i izdvojila podsticajna sredstva. Ta sredstva će, veruju, pomoći da se prevaziđu posledice nepovoljne godine.

 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?

Kako, sa stanovišta proizvodnje kojom se bavite, ocenjujete 2019. godinu?
Close Menu