Fito farmacija

LG Seeds
kossnice

Odlična vest za pčelare! Pašarine više nema

Pčelari, od naredne godine neće plaćati pašarinu, ali košnice se ne mogu postavljati bilo gde i na bilo koji način.

Dugo očekivani Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara objavljen je u “Službenom glasniku RS”, broj 95 od 8. decembra 2018.

Zakonom je propisano ko i koliko tačno plaća korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.

Ovim zakonom svi parafiskalni nameti objedinjeni su na jednom mestu.

Pašarine više nema

Ovaj zakon je važan i pčelarima jer je ukinuo pašarinu.

Od 1. januara 2019. godine, kada Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara stupa na snagu, pčelari neće plaćati pašarinu.

U saopštenju SPOS-a ovim povodom se navodi da je “Zakonom o stočarstvu zabranjena naplata pašarine za pčele. Ali, godinama unazad su nacionalni parkovi naplaćivali pčelarima tzv. naknadu za stajalište, što je bilo praktično gledano, iz ugla pčelara, svojevrsno preimenovanje reči pašarina u neke druge reči.”

SPOS, kao krovna organizacija pčelara, borila  se da se to zaustavi u čemu je i uspela.

Kako je tekla borba SPOS-a za ukidanje pašarine tokom javne rasprave o Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara možete pročitati OVDE

U Zakonu o naknadama za korišćenje javnih dobara u sledećim članovima piše:

U članu 67 

“Naknada za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini u nešumske namene ne plaća se za korišćenje šumskog zemljišta u državnoj svojini za postavljanje i korišćenje privremenih objekata za pčelarstvo. “

U članu 109 

Naknade za korišćenje zaštićenog područja oslobađaju se:

7) postavljanje i korišćenje privremenih objekata za pčelarstvo;

… 

Saradnja sa nacionalnim parkovima

Pčelarima SPOS poručuje da trebaju da znaju da ukidanje naknade za postavljanje pčela u nacionalnim parkovima nikako ne znači da se pčele mogu postavljati bilo gde i na bilo koji način, bez znanja nacionalnih parkova.

Svi pčelari, sa SPOS-om i SPOV-om zajedno, moraju sa nacionalnim parkovima da razvijaju dobre i korektne odnose i da zajedno rade na očuvanju resursa nacionalnih parkova i životne sredine. 

Koje institucije su pomogle pčelarima?

“Najviše nam je u operativnoj borbi pomogao NALED kome upućujemo posebnu zahvalnost, a punu zahvalnost dugujemo Ministarstvu finansija na razumevanju, kao i prethodnom ministru finansija Dušanu Vujoviću koji je prihvatio argumentaciju SPOS-a i izašao nam u susret da se konačno rešimo pašarine. Sve vreme imali smo i podršku predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kojima se naročito zahvaljujemo”, navodi SPOS.

 

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

vino boce

Interfest u Novom Sadu uz vrhunska vina, delikatese, radionice i muziku

Interfest, najstariji međunarodni festival vina u Srbiji, održaće se od 13. do 15. juna ...
Detaljnije