Fito farmacija

LG Seeds

Ne prskati biljke u cvetu! Neophodno je da sačuvamo pčele

Za sve nas je važno da sačuvamo pčele. Ako svi budemo odgovorni zaštitićemo pčele, a one će nam višestruko vratiti.  

Pčelari i savezi i udruženja pčelara apeluju na sve poljoprivrednike da vode računa o pčelama kako ih ne bi otrovali prilikom tretmana pesticidima.

Ovih dana sunčano i toplo vreme “budi” biljke. 

U voćnjacima svakim danom sve je više nabubrelih cvetnih pupoljaka i već otvorenih cvetova kod ranih sorti voćki. Pčele su aktivne.

Pored svih informacija i apela da je važno da sačuvamo pčele, svake godine u našoj zemlji registrujemo pomor ovih insekata.

Neophodno je ponoviti da je zakonom apsolutno zabranjeno prskanje bilja u vreme cvetanja voćki sredstvima otrovnim za pčele.

Nažalost, često je primena pesticida razlog pomora pčela na pčelinjacima.

Pčelari i voćari zajedno za dobrobit pčela

Voćari i ratari zaboravljaju da od pčela zavisi prinos u voćnjacima i na njivama. Korist od oprašivanja prevazilazi korist od proizvodnje meda.

Na Zemlji se samo oko 10 % cvetnica oprašuje vetrom, dok 90 % oprašuju insekti, najčešće upravo pčele.

Bez oprašivanja pčelama, prinos jabuka pada za 30 %, jagoda za 35 %, višanja za 40 %, šljiva za 42 %, malina za 45 %…

U nekim zemljama voćari čak plaćaju pčelarima da postave košnice u blizini njihovih voćnjaka. U SAD-u pčelarima se plaća 5-12 dolara po dovezenoj košnici (kod jagoda, višanja, jabuka…), do čak 250 dolara (kod badema). Na Novom Zelandu se oprašivanje voća plaća i do 150 dolara po košnici.

Preporuke voćarima kako da zaštite pčele 

 • Zasade tretirati u ranim jutarnjim ili večernjim časovima, kada pčele nisu aktivne u voćnjacima kako bi se osigurala potpuna bezbednost pčela.
 • Tokom cvetanja ne treba primenjivati insekticide.
 • Pridržavati se uputstva za upotrebu proizvoda kako bi se izbegli rizici po zdravlje ljudi i životnu sredinu.
 • Izbegavati zagađivanje pojila pčela pesticidima koje nastaje prilikom pravljenja rastvora za tretiranje.
 • Obratiti pažnju na prisustvo u voćnjaku cvetalih korovskih biljaka, koje posećuju pčele. Korovske biljke je potrebno suzbiti, najbolje, mehaničkim putem pre primene insekticida.
 • Najmanje dva dana pre tretiranja, proizvođači koji vrše prskanje dužni su da o tome obaveste okolne pčelare. Ugroženi su svi pčelinjaci koji se nalaze na manje od 5 km od tretirane površine. 
 • Nisu samo insekticidi otrovni za pčele već to mogu biti i neki fungicidi i herbicidi.

Preporuke pčelarima

 • Pčelar je dužan da bude u direktnom kontaktu sa obližnjim organizacijama i osobama koje izvode zaštitu bilja, odnosno, da sarađuje sa poljoprivrednim proizvođačima, kao i da dobro zna svojstva otrova koji se koriste u poljoprivredi i njihovo dejstvo na pčele.
 • Pčelar bi trebalo da obeleži svoj pčelinjak tako što će postaviti tablu na kojoj će napisati svoju adresu i broj telefona.

Simptomi trovanja pčela

Neki od simptoma trovanja pčela:

 • dolazi do paralize vitalnih organa pčele
 • prvo stradaju pipci, noge i krila, a zatim usni aparat i drugi delovi tela
 • neki pesticidi izazivaju grčenje i povijanje tela, otrovana pčela postaje aktivnija, zatim se telo grči, noge se pokreću nekontrolisano, prevrnu se na leđa i brzo uginu
 • otrovane pčele su iznemogle sa neprirodno povijenim trbuhom i sporo se kreću
 • agresivnost pčela na pčelinjaku je pojačana.

Kazne za trovače pčela

Za fizičko ili pravno lice za koje se utvrdi da je tretiranjem insekticidima u vreme cvetanja biljaka izazvalo uginuće pčela propisane su kazne. 

Kazne su za fizičko lice od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara, a za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Preporučujemo: Mart mesec zaštite pčela

 

Oznake:, , , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije