Nacionalni propis iznad lokalnih opštinskih

pcelinjak propis

Nacionalni propis o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata stariji od opštinskog. 

Rešen još jedan problem pčelarstva Srbije

„Iako je još 2010. godine Ministarstvo poljoprivrede donelo Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata, a SPOS obavestio javnost da su samim tim lokalni opštinski propisi po tom pitanju ništavni, pojedine opštine u Srbiji su i dalje zadržale i primenjivale svoje interne, ranije donete pravilnike, iako su donošenjem nacionalnog pravilnika, te svoje pravilnike trebale da stave van snage, jer je i pravno i na svaki drugi način logično da je nacionalni propis stariji od opštinskog“, navodi se na sajtu SPOS-a.

Pojedine opštine su bile jako tvrde u svom stavu, pa je SPOS morao da interveniše, i da zamoli poljoprivrednu inspekciju da reaguje.

Naime, najveći problem nastaje u onim opštinama koje žele da primenjuju svoje propise, a ne nacionalni Pravilnik po pitanju utvrđivanja udaljenosti pčelinjaka od puteva i objekata. 

Kako navodi SPOS, Poljoprivredna inspekcija je posetila opštinu Beočin (mada ima i drugih opština sa istim takvim stavom), i utvrdila da opština nema pravo regulisanja propisa iz ove oblasti. 

SPOS je pohvalio inspekciju na izuzetno kvalitetno obavljenom poslu, u šta je moguće uveriti se čitanjem Obaveštenja koje je SPOS-u poslala poljoprivredna inspekcija (OVDE), nakon inspekcijske kontrole načinjene po zahtevu SPOS-a. 

Krunska organizacija pčelara Srbije se zahvalila na ovoj reakciji, a sve pčelare u svim opštinama Srbije, u kojima imaju slične probleme, pozvala da ovo Obaveštenje pokažu nadležnima. 

SPOS se posebno zahvaljuje ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, šefu Sektora poljoprivredne inspekcije i vd pomoćniku ministra Nenadu Vujoviću, kao i načelniku za stočarstvo Nebojši Arsiću, na konstantnoj podršci pčelarstvu., navodi se u saopštenju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?