Fito farmacija

LG Seeds

Nacionalni propis iznad lokalnih opštinskih

Nacionalni propis o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata stariji od opštinskog. 

Rešen još jedan problem pčelarstva Srbije

“Iako je još 2010. godine Ministarstvo poljoprivrede donelo Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata, a SPOS obavestio javnost da su samim tim lokalni opštinski propisi po tom pitanju ništavni, pojedine opštine u Srbiji su i dalje zadržale i primenjivale svoje interne, ranije donete pravilnike, iako su donošenjem nacionalnog pravilnika, te svoje pravilnike trebale da stave van snage, jer je i pravno i na svaki drugi način logično da je nacionalni propis stariji od opštinskog”, navodi se na sajtu SPOS-a.

Pojedine opštine su bile jako tvrde u svom stavu, pa je SPOS morao da interveniše, i da zamoli poljoprivrednu inspekciju da reaguje.

Naime, najveći problem nastaje u onim opštinama koje žele da primenjuju svoje propise, a ne nacionalni Pravilnik po pitanju utvrđivanja udaljenosti pčelinjaka od puteva i objekata. 

Kako navodi SPOS, Poljoprivredna inspekcija je posetila opštinu Beočin (mada ima i drugih opština sa istim takvim stavom), i utvrdila da opština nema pravo regulisanja propisa iz ove oblasti. 

SPOS je pohvalio inspekciju na izuzetno kvalitetno obavljenom poslu, u šta je moguće uveriti se čitanjem Obaveštenja koje je SPOS-u poslala poljoprivredna inspekcija (OVDE), nakon inspekcijske kontrole načinjene po zahtevu SPOS-a. 

Krunska organizacija pčelara Srbije se zahvalila na ovoj reakciji, a sve pčelare u svim opštinama Srbije, u kojima imaju slične probleme, pozvala da ovo Obaveštenje pokažu nadležnima. 

SPOS se posebno zahvaljuje ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, šefu Sektora poljoprivredne inspekcije i vd pomoćniku ministra Nenadu Vujoviću, kao i načelniku za stočarstvo Nebojši Arsiću, na konstantnoj podršci pčelarstvu., navodi se u saopštenju.

Oznake:, , ,

Ostavi komentar

Predstavljamo

“Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar 2019” u prodaji

Novu knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", izdanje za 2019. godinu moguće je poručiti online ili preko narudžbenice, ili je podići lično ...
Detaljnije

Najave događaja

Poljoprivredni sajam ove godine od 11. do 17. maja

Poljoprivredni sajam ove godine - izložbe, skupovi, edukacije, prezentacije, poslovni susreti, primena nauke u poljoprivredi ...
Detaljnije