"Moku" virus pretnja medonosnim pčelama?

pcele na poletaljci braon kosnica

Novoidentifikovani virus nazvan „Moku“ po havajskom ostrvu na kome je prvi put izolovan, iz invazivne ose Vespula pensylvanica predstavljen je u nedavno objavljenoj studiji u časopisu Scientific Reports.

Studija upozorava i na vrlo brz i lak način prenošenja ovog virusa, zbog povećanja populacije invazivnih osa, pa je cela priča predstavljena kao nova pretnja za polinatore širom sveta, prenosi SPOS.

Virus „Moku“ posebno ugrožava medonosne pčele 

Tim koji je predvodila Purnima Pahori, sa Instituta Irlam, uradio je analizu, identifikaciju i karakterizaciju novog virusa.  Ovaj virus posebno ugrožava medonosne pčele. Purnima Pahori je navela da je upotreba nove, usavršene tehnike genetskog sekvenciranja dovela do učestalog otkrivanja novih sojeva virusa, a da poslednja u nizu sprovedenih studija potvrđuje značaj novih tehnologija u predviđanju posledica koje neka sasvim nova biološka invazija može da izazove.

„Moku“ virus prisutan u postojanom broju

Zaključak studije upućuje na činjenicu da je „Moku“ virus aktuelno prisutan u manjem, ali postojanom broju slučajeva u određenim oblastima na Havajima. Verovato je i da postoji veza između pomenute virusne infekcije i povećanog broja gubitaka pčelinjih zajednica, a dalja istraživanja će biti usmerena u pravcu detaljnije evaluacije zaraženih zajednica.

U principu, izazovi u budućnosti koja donosi sve razvijeniju tehnologiju i olakšava rad biologa, biće samo procena biološke relevantnosti novootkrivenih patogena i ispitivanje uloge koju određeni patogen ima u ekologiji svog domaćina. Na konkretnom primeru, vrlo dobro se zna kakvu štetu pčelinjoj zajednici pričinjava varoa, ali otkriće novog patogena kao što je „Moku“ virus, navodi da se moraju uložiti veliki napori da bi se došlo do konkretnih činjenica o štetnosti po domaćina, u ovom slučaju medonosnih pčela, prenosi SPOS.

Borba protiv osa na pčelinjaku je važan deo svakodnevnih obaveza pčelara na šta podsećaju i nova saznanja.    

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?