Matični mleč – postupak proizvodnje i finalizacija

tekle meda

Matični mleč – dragocen i redak. Od davnina veoma cenjen proizvod pčela.  

Mnogi nutricionisti ga smatraju najsavršenijom namirnicom na svetu.

Mali broj pčelara se bavi i proizvodnjom mleči.

O tome kako organizovati postupak proizvodnje mleča i finalizirati ga saznajemo više od dipl. inženjera Svetislava Markovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Proizvodnja matičnog mleča

Lekovita svojstva mleča su odavno poznata , ali se tek u nekoliko poslednjih godina javlja i njegova povećana proizvodnja.

Razloge za relativno malu produkciju mleča treba tražiti pre svega u nepoznavanju tehnološkog postupka proizvodnje mleča, ali i bezrazložnom „strahu“ pčelara da nešto neće uraditi “kako treba“, smatra Marković.

Postupak proizvodnje mleča

U gornje plodišno telo, iznad matične rešetke, stavljaju se okviri sa otvorenim leglom, a kao krajnji okviri sa polenom i medom.

U sredini gornjeg tela ostavlja se razmak širine jednog okvira u koji se postavlja okvir sa presađenim larvama.

U donje plodišno telo stavljaju se u centralni deo okvira sa zatvorenim i izlazećim leglom, kao krajnji okviri sa medom i polenom, i naravno, matica.

U ovako spremljenom društu može se proizvoditi mleč u dva ciklusa, dok se za treći ciklus mora izvesti “prevešavanje“ okvira kako je to u prvom ciklusu urađeno.

Jedan ciklus proizvodnje mleča traje 65 sati od trenutka presađivanja larvi.

Počeci matičnjaka se lepe direktno na letvu okvira i njihov broj na okviru može biti od 40-45, zavisno od jačine proizvodnog društva.

Larve za presađivanje moraju biti starosti od 12-18 časova.

Ukoliko nema unosa nektara iz prirode, dan pre presađivanja društva se moraju prihranjivati sa 0,5 litara šećernog sirupa.

Finalizacija proizvodnje mleča 

  1. Žiletom ili sterilisanim skalpelom se vrši skraćivanje matičnjaka do nivoa larvi.
  2. Drvenom iglom se vrši vađenje i odstranjivanje larvi.
  3. Specijalnom drvenom kaščicom vadi se mleč i stavlja u sterilisane bočice.
  4. Napunjene bočice se vakumiraju i zalivaju voskom.
  5. Zalivene i napunjene bočice se zamrzavaju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?